Američki aktivisti prikupljaju novac za razminiranje Hrvatske

NAKON što je posjetila Hrvatsku i uvjerila se iz prve ruke u opasnost koju protupješačke mine predstavljaju za nedužne ljude, Amerikanka Jan Mihelich iz South Benda, u saveznoj državni Indiani, odlučila je nešto i poduzeti, piše mjesni list South Bend Tribune.

"Bila sam ondje, u Hrvatskoj, a to je jedino minirano područje koje sam posjetila, i osjetila sam neku vezu", rekla je Mihelich.

Potaknuta oglasom u novinama, Mihelich je u South Bendu osnovala ogranak organizacije "Usvojite minsko polje" i postala predsjednicom njegova deveteročlanog odbora.

Prema podacima organizacije "Usvoji minsko polje", diljem svijeta svake godine od mina nastrada gotovo 26.000 ljudi, a trećinu čine djeca. Minska polja postoje u gotovo 70 zemalja, uključujući BiH, Afganistan, Kambodžu i Hrvatsku.

Izrada jedne mine stoji samo tri američka dolara, dok je za njezino uklanjanje potrebno između 300 i 1.000 američkih dolara, prenosi South Bend Tribune.

Mjesni odbor organizacije "Usvoji minsko polje" u South Bendu nada se da će prikupiti najmanje 25.000 američkih dolara kako bi razminirao jedno minsko polje u Hrvatskoj, rekla je Mihelich, ističući kako je odaziv zajednice na kampanju vrlo dobar i kako je od prosinca prikupljeno već 3.000 dolara.

Mihelich ističe da je minsko polje u Hrvatskoj odabrano jer će donirani novac biti udvostručen sredstvima Međunarodne zaklade.

Pročitajte više