Američki diplomat: U Srbiji nema uvjeta za suđenje

SAD ne vjeruju da u Srbiji trenutačno postoji političko ozračje za nepristrana suđenja za ratne zločine u procesima koje će Haški sud eventualno prepustiti srbijanskom pravosuđu, izjavio je u četvrtak dužnosnik američkog veleposlanstva u Beogradu Roderick Moore.

Srbijansko društvo se nije suočilo s opsegom počinjenih zločina, a optužene i dalje tretira kao heroje i domoljube,

upozorio je Moore na okruglom stolu "Srbija pred izazovima suđenja za ratne zločine", što se održava u Beogradu.

"Upadljivo je da se prilikom predaje optuženih naglašava da je to

domoljubni čin, a nitko ne spominje težinu djela za koja su optuženi", rekao je Moore, dodajući da istraživanja javnog mnijenja u Srbiji pokazuju da tek 37 posto građana vjeruje da je u Srebrenici učinjen ratni zločin, a samo 38 posto smatra da Ratko Mladić treba odgovarati pred Haškim sudom. Dodao je da se na isti način negiraju zločini poput ubojstva oko 200 ratnih zarobljenika u Vukovaru, ili postojanje masovnih grobnica s tijelima oko 800 ubijenih kosovskih Albanaca.

"Vaše društvo sumnja da su se zločini uopće dogodili", rekao je Moore.

Savjetnik glavne haške tužiteljice Anton Nikiforov, najavivši na skupu da je Haški sud spreman pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije ustupiti deset optužnica protiv optuženih koji su bili na nižim razinama zapovjedne odgovornosti, ocijenio je da je u posljednje dvije godine u Srbiji učinjen "golem napredak", ali da ostaje veliki problem što srbijansko društvo i dalje niječe i umanjuje opseg zločina.

Skup su organizirali beogradski Pravni fakultet, Misija OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori i Veleposlanstvo SAD-a.

Pročitajte više