Američki general očekuje da će uskoro doći do rata SAD-a s Kinom

Foto: US AIR Force

AMERIČKI general ratnog zrakoplovstva ocijenio je da će SAD u iduće dvije godine zaratiti s Kinom, no Pentagon je priopćio da njegove izjave nisu usklađene s američkim vojnim procjenama.

"Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti", napisao je general Mike Minihan u svom dopisu časnicima Zapovjedništva za zračnu mobilnost, na čijem je čelu.

Zapovjedništvo zračne mobilnosti ima 50.000 pripadnika i skoro 500 zrakoplova, a odgovorno je za prijevoz i opskrbu gorivom.

Iako njegova procjena ne odražava procjenu Pentagona, ona pokazuje da među visokim časnicima američke vojske postoji zabrinutost da bi Kina mogla pokušati preuzeti kontrolu nad Tajvanom, otokom koji smatra svojim teritorijem.

I Sad i Tajvan očekuju izbori

I SAD i Tajvan 2024. očekuju predsjednički izbori, što bi moglo stvoriti priliku da Kina poduzme vojnu akciju, napisao je Minihan.

"Te primjedbe ne odražavaju stajalište ministarstva obrane o Kini", kazao je dužnosnik ministarstva.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je početkom mjeseca da pojačane kineske vojne aktivnosti kod Tajvanskog tjesnaca nisu znak predstojeće invazije Pekinga.

Brigadni general ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder komentirao je da je vojno suparništvo s Kinom i dalje jedan od glavnih izazova te da je glavni fokus surađivati sa saveznicima i partnerima kako bi Indopacifik ostao miran, slobodan i otvoren.

Pročitajte više

 

Pročitajte više