Američki Hrvati u Chicagu održali skup potpore Anti Gotovini

NEKOLIKO stotina američkih Hrvata okupilo se u petak u Chicagu kako bi iskazali potporu odbjeglom haškom optuženiku Anti Gotovini i obilježili 10. obljetnicu oslobodilačke operacije "Oluja".

Prema procjenama organizatora, organizacije američkih Hrvata Hrvatsko-američka udruga (CAA), na skupu je bilo oko 200 sudionika.

"Ovo je bio prosvjed protiv optužnice Haškog suda protiv generala Gotovine", rekla je u telefonskom razgovoru za Hinu Jackie Prkić, predsjednica chicaškog ogranka CAA-a i inicijator i glavni organizator okupljanja.

Ona je kazala kako je obraćajući se okupljenima zatražila da "Haški sud odbaci optužnicu protiv Gotovine" kojega glavna tužiteljica Carla del Ponte po zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine počinjene u operaciji "Oluja" te da del Ponte ne kriminalizira operaciju "Oluja".

Okupljeni na trgu Daley Plaza u Chicagu nosili su hrvatske zastave i parole na kojima je pisalo "Gotovina je nedužan" i "Hvala generale" tražeći da Gotovina ne bude poslan pred Haški sud. Prkić je kazala kako "Gotovina nije zločinac nego heroj" jer je operacija "Oluja" kojom je zapovijedao oslobodila dobar dio Hrvatske, spasila Bihać od sudbine Srebrenice i pridonijela okončanju rata u BiH i postizanju Daytonskog sporazuma.

Skup u Chicagu označava samo djelomični uspjeh organizatora koji su u Sjedinjenim Državama pozvali na organiziranje prosvjeda i u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu i Clevelandu.

Ispred stožera UN-a u New Yorku, gdje je skup trebao biti održan, nije se pojavio nitko, doznaje Hina od novinara lista za američke Hrvate Croatian Chronicle koji izlazi u tom gradu.

Ništa se nije dogodilo ni ispred hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, gdje je CAA prvotno pozvao na okupljanje. Skupovi su trebali biti i ispred hrvatskih konzulata u drugim američkim gradovima ukazujući da bi prosvjedi bili upereni i protiv hrvatske Vlade koja drži da Gotovina treba ići u Den Haag i radi na njegovom lociranju.

Kako se doznaje od organizatora i skup u Clevelendu je otkazan.

Prkić je kazala da su u Washingtonu umjesto skupa predstavnici CAA-a u petak išli u američki Kongres u Odbore za vanjske poslove Zastupničkog doma i Senata lobirati protiv progona Gotovine.

Ona je ranije navela kako zbog ograničenog prostora organizatori nisu dobili dozvolu za skupove ispred hrvatskih diplomatskih predstavništava nego na gradskim trgovima.

Skupovi su bili najavljeni i u Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

Organizatori su pokrenuli i internet stranicu www.freegeneralgotovina.com na kojoj se prikupljaju potpisi za peticiju za odbacivanje optužnice protiv Gotovine.

Peticija bi krajem mjeseca trebala biti uručena svjetskim čelnicima kao i hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Stjepanu Mesiću, rekla je Prkić.

Pročitajte više