Američki pilot poginuo u padu borbenog aviona vrijednog 150 milijuna dolara

ISKUSNI američki probni pilot David Cooley, poginuo je u padu borbenog zrakoplova F-22A Raptor koji se jučer prijepodne po lokalnom vremenu srušio u Kaliforniji.

Američki mediji javljaju da je 49-godišnji Cooley, koji je 21 godinu proveo u službi američkih zračnih snaga (USAF), jučer ujutro poletio kako bi izveo probni let aviona.

Letjelica se iz zasad neutvrđenog razloga srušila oko 10.30 sati 50-ak kilometara sjeverno od zračne baze Edwards iz koje je Cooley nešto ranije poletio.

Točna cijena Raptora u javnosti nije poznata, međutim procjenjuje se da američke zračne snage, koje Raptor postepeno uvode u operativnu upotrebu, za jedan aparat isplaćuju 150 milijuna dolara.

Ta cijena zrakoplov Raptor dovodi na sam vrh popisa najskupljih borbenih zrakoplova današnjice. Cijenu naravno prati i tehnologija, što znači da je Raptor zrakoplov sa stealth tehnologijom koja ga čini nevidljivim za radare.

Napredan, ali i košta

U avion je ugrađena napredna elektronika koja pilotu omogućuje prednost u pronalaženju i identifikaciji ciljeva prije nego što su protivnički piloti borbenih aviona u stanju to učiniti.

Raptor je nastao iz razvoja projekta "nevidljivog" borbenog zrakoplova sposobnog za prodor i udar u dubini neprijateljskog teritorija, Projekt je pokrenut još 1980-ih godina, međutim završetkom Hladnog rata projekt je bio ugrožen ukidanjem.

Razvojem koji traje dulje od desetljeća američki inženjeri uspjeli su stvoriti avion koji po svojim tehničkim karakteristika nadilazi borbene zrakoplove četvrte i pete generacije koji su danas masovno zastupljeni u flotama brojnih naprednih zemalja svijeta.

Zbog dugotrajnog razvoja i stalno rastućih troškova projekt je nekoliko puta bio ugrožen i pred ukidanjem, međutim ipak "je preživio" ali je USAF na posljetku morao pristati na nabavku manjeg broja letjelica nego što je prvotno bilo planirano.

Međutim, jučerašnji pad Raptora, kao i onaj iz 2004. godine kada je pilot preživio udes, ponovno je pokazao da visoki tehnološki stupanj ne jamči stopostotnu mogućnost izbjegavanja nesreće i to ne samo one u kojoj nastaje materijalna šteta već i ljudske žrtve.

R.I.
Foto: USAF

Pročitajte više