Američki planeri podcijenili iračke šijite

AMERIČKI dužnosnici koji planiraju budućnost Iraka podcijenili su organizacijske sposobnosti šijitske većine i nisu pripremljeni za spriječavanje uspostave protuameričke, islamskefundamentalističke vlade, objavio je  "The Washington Post".

Citirajući dužnosnike Bushove administracije, novine navode kako su po obavještajnim podacima šijiti organiziraniji no što se mislilo. Oni čine oko 60 posto iračkog stanovništva i bili su desetljećima ugnjetavani pod režimom svrgnutog Sadama Huseina.

Demonstrirajući svoju političku snagu, stotine tisuća šijitskih muslimana nahrupile su u četvrtak u sveti grad Kerbalu na godinama zabranjivano hodočašće, obilježeno vjerskim žarom i uzvicima "Da islamu, ne Americi".

Dužnosnici kažu da se, tijekom planiranja akcije za rušenje iračkog diktatora, premalo pozornosti posvećivalo odnosu religije i politike u toj regiji. Ocjenjuju da američka vlada nije najbolje procijenila naboj šijitskih uvjerenja i njihove aspiracije, pa je sada, kako piše list, zabrinuta da to ne dovede do uspostave fundamentalističke vlade.

List navodi kako su obavještajci i stručnjaci za Irak upozoravali vladu da ne bi trebalo ići u rat protiv Sadama Huseina, bez ideje tko bi ga trebao naslijediti. No, ta se upozorenja nisu uvažavala ili su bila nisko na ljestvici prioriteta, piše "The Washington Post".

Iranski šijitski agenti ubačeni u Irak

"Agenti" obučavani u Iranu ubačeni su u Irak, posebice pod okriljem hodočašća u Karbali, kako bi se založili za proiranske šijitske vođe i zagovarali ustoličenje islamskog režima, piše  The New York Times pozivajući se na američke dužnosnike.


Ti su "agenti" uglavnom pripadnici brigade Badr, oružanog krila Vrhovne skupštine islamske revolucije u Iraku (Asrii), glavne oprbe iračkih šijita sa sjedištem u Iranu, dok su ostali pripadnici specijalne jedinice čuvara iranske Islamske revolucije (Pasdaran), kaže se u izviješćima obavještajnih službi.

"Oni zasigurno ne zagovaraju demokratski program", komentira za The New York Times američki vojni dužnosnik.

Karbala je ovaj tjedan odredište iračkih šijitskih hodočasnika kojih je u taj sveti grad stiglo nekoliko stotina tisuća.

Predstavnik Asrii-a u Londonu Hamid al-Bayati, čije riječi također prenosi The New York Times, izjavio je da na subotnjem sastanku u Bagdadu nekadašnje oporbe Sadamovu režimu neće biti predstavnika šijita.

Govoreći o tom sastanku, koji se organizira pod pokroviteljstvom SAD-a, al-Bayati je ustvrdio: "Ako već govore o demokraciji, onda bi trebali ostaviti Iračane da se sami organiziraju".




Pročitajte više