Američki sud oslobodio krivnje Sonju Antičević zbog sudjelovanja u aferi Reebok

UMIROVLJENA krojačica iz Omiša Sonja Antičević oslobođena je obaveze da američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) nadoknadi iznos od 5,7 milijuna dolara na ime štete jer je svojem nećaku Davidu Pajčinu dopustila da preko njezinog računa obavlja ilegalne brokerske transakcije u SAD-u.

Afera, u nas poznata kao "afera Reebok", izbila je u kolovozu 2005. godine, nakon što je Antičevićkin nećak Pajčin, inače bivši analitičar američke investicijske banke Goldman Sachs Inc., zajedno s kolegom Eugenom Plotkinom optužen da su dionicama tvrtke za proizvodnju sportske opreme Reebok trgovali na temelju informacija koje su unaprijed dobili iz lista Business Week, i to prije njegove pojave na kioscima. U prijevaru su bile uključene i dvije osobe zaposlene u tiskari, a Pajčin je nezakonitim transakcijama ilegalno zaradio oko 6,7 milijuna dolara.

Antičević uspjela uvjeriti sutkinju da nije znala za ilegalne poslove svojega nećaka

U prosincu prošle godine federalna sutkinja u New Yorku Kimba Wood izrekla je presudu prema kojoj Sonja Antičević mora platiti ukupno 5,7 milijuna dolara zbog umiješanosti u aferu Reebok. Sud je tada Antičevićevu optužio i da je vlastitim računom pomogla svome nećaku sakriti transakcije te da je ignorirala SEC-ove optužbe nepojavljivanjem na sudu.

No 68-godišnja umirovljenica Sonja Antičević, nekadašnja radnica u tekstilnoj tvrtki Galeb u Omišu, uz pomoć hrvatskog odvjetnika Ante Madunića je uspjela dokazati da je odgovarala na zahtjeve suda te da je sudu odgovorila pismom od 31. kolovoza 2009., ali da ga je greškom poslala na krivu adresu. To je bilo dovoljno da ista okružna sutkinja Kimba Wood, koja je prosincu izrekla optužujuću presudu, sada istu poništi, uz objašnjenje kako se može prepostaviti da hrvatska umirovljenica kao strana državljanka "nije mogla biti upoznata s američkim pravnim sustavom i pravnom procedurom".

Sutkinja je u objašnjenju također navela da Antičević nije znala i da nije niti imala razloga znati da je njezin nećak upleten u ilegalnu trgovinu dionicama kroz njezine brokerske račune. Tijekom istrage se pokazalo da je u prijevaru ukupno bilo uključeno 13 osoba iz Hrvatske, SAD-a i Njemačke. Neki od njih su dobrovoljno sudjelovali, no neki od njih u posao su bili uvučeni bez da su toga bili svjesni. Pajčin je u međuvremenu odslužio veći dio kazne od 26 mjeseci zatvora, no nakon izlaska je prekršio pravila uvjetne slobode i pobjegao iz SAD-a.

Pročitajte više