Američki veleposlanik: SAD neće mijenjati politiku prema BiH

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond rekao je u razgovoru objavljenom u ponedjeljak da vjeruje kako neće doći do zaokreta u politici SAD-a prema BiH, premda će se forma američke nazočnosti u BiH izmijeniti.

Bond, koji se nalazi pred završetkom svog trogodišnjeg mandata na mjestu veleposlanika u BiH, rekao je u razgovoru za banjalučke Nezavisne novine da smatra kako će nazočnost SAD-a u BiH "ostati značajna", te je dao potporu mirovnim snagama EU-a koje bi od NATO-a trebale preuzeti misiju održavanja mira u BiH.

"Mi ćemo dati potporu preuzimanju odgovornosti od SFOR-a misiji EUFOR-a koja je povezana sa strukturom NATO-a kroz lanac zapovijedanja i logistike", rekao je američki veleposlanik u BiH.

"Njihova odgovornost bit će da nastave reformu obrane, rad sa institucijama vezanim za uhićenje optuženih za ratne zločine i konačno, da kroz cijelu regiju sudjeluju u borbi protiv terorizma. Čini mi se skoro izvjesnim da će SAD zadržati vojnu nazočnost u bazi Orao kod Tuzle. To, naravno, neće biti u sadašnjem opsegu, ali američke snage koje budu tamo neće biti dio snaga EU-a, one će biti američke trupe", rekao je Bond u razgovoru za Nezavisne novine.

Pročitajte više