AMERIČKI VOJNICI MOGLI BI DULJE SLUŽITI ZBOG IRAKA I AFGANISTANA

Američka kopnena vojska objavila je kako bi tisuće vojnika koji bi trebali napustiti vojsku nakon isteka roka na koji su se obvezali mogli biti prisiljeni ostati u svojim postrojbama ako budu poslane u Irak ili Afganistan, piše u četvrtak The Washington Post.

Naredba se odnosi na sve aktivne i pričuvne vojnike koji ubuduće budu raspoređeni u Irak ili Afganistan što znači da bi mnogi od njih mogli ostati u vojsci i nakon što istekne njihov formalni ugovor, piše list.

Vojni stručnjaci i kongresnici smatraju da ta odluka svjedoči kako je američka kopnena vojska nedovoljno brojna i razvučena na mnoge operacije, a neki cijelu stvar nazivaju prikrivenom vojnom obvezom u američkoj vojsci koja je dobrovoljačka, piše list.

SAD namjerava u dogledno vrijeme zadržati oko 140.000 vojnika u Iraku, a za njih 20.000 već je produljila boravak u toj zemlji preko prvobitno predviđenih godinu dana i namjerava iz Južne Koreje prebaciti još 3.500 vojnika za iračku misiju.

LAT piše da bi naredba mogla vrijediti nekoliko godina dok se američka kopnena vojska reorganizira u manje postrojbe.

Neki članovi američkog Kongresa pozvali su na povećanje broja vojnika u kopnenoj vojsci kako bi mogla odgovoriti na povećane zahtjeve u borbi protiv terorizma, ali ministarstvo obrane to odbija navodeći da planira lakše i pokretnije vojne snage.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više