Američki znanstvenici izradili robot koji se sam replicira

Roboti koji se mogu sami replicirati nisu više znanstvena fantastika jer su znanstvenici s američkog sveučilišta Cornell napravili male robote koji mogu izraditi svoje kopije.

Svaki robot sastoji se od nekoliko kocki koje imaju identični mehanizam, elektomagnete za pričvršćivanje i odvajanje jednih od drugih i kompjutorski program za replikaciju. Roboti se mogu nagnuti, pokupiti kocke i složiti ih.

"Iako su mašine koje smo stvorili još uvijek jednostavne u usporedbi s biološkom samooplodnjom, oni pokazuju da je mehanička samoreprodukcija moguća...," rekao je Hod Lipson u izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu Nature u srijedu.

On i njegova stručna ekipa vjeruju da se to može iskoristiti za izradu dugotrajnih robota koji mogu sami popraviti svoje kvarove i biti korišteni u opasnim situacijama i na svemirskim letovima.

Eksperimentalni roboti se dupliciraju tako da se nagnu i kocku s vrha stave na stol. Zatim se opet nagnu, uzmu još jednu kocku, stave je na prvu i ponove cijeli postupak. Novi robot počne poprimati oblik i odmah pomaže u svojoj izgradnji.

"Robot sastavljen od četiri modula uspio je napraviti repliku za dvije i pol minute", rekao je Lipson.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više