Amerika osudila Bin Ladenovog vozača i to kao ratnog zločinca, a ne kao državnog neprijatelja

SALIMA HAMDANA, bivšeg vozača Osame Bin Laden, osudio je danas vojni sud SAD-a jer je bio logistička potpora terorističkoj organizaciji koja je izvršila napad 11. rujna 2001. godine.

U dokaznom postupku kod Hamdana nisu utvrđeni elementi urote, koja se pripisuje terorističkoj organizaciji Al-Qaedi za napad 2001. Dok se čitala sama presuda, kojom je osuđen po pet točaka optužnice, Hamdan se rasplakao.

Hamdan nije više državni neprijatelj, nego "samo" ratni zločinac

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je kazao kako se okončanjem procesa Hamdan tretira kao ratni zločinac, a ne više kao držani neprijatelj, pa će stoga svoje zatvorske dane provoditi odvojeno od zatvorenika u Guantanamu, u kojem je do sada "ležao".

Suđenje Hamdanu je prvo koje se privelo kraju u Guantanamu i to nakon izglasavanja zakona o vojnoj komisiji, koji je donesen 2006. nakon što je američki vrhovni sud onemogućio raniji pokušaj administracije Georga Busha da zatvorenike iz Guantanama stavi tretira tamošnjim vojnim zakonima.

Iz Bijele kuće poručuju kako je Hamdanu omogućeno pošteno suđenje


"Mi smo zadovoljni što je Hamdanu omogućeno pošteno suđenje", izjavio je Tony Fratto, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće.

Zanimljivo je da je tužiteljstvo ustrajalo na tome da je Hamdan dio Bin Ladenovog najbližeg kruga, pa i da je izravno pomogao napadu, na što je obrana uzvratila kako je njihov klijent bio tek niže rangirani vozač te da je znao izuzetno malo o cijeloj akciji.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više