AMERIČKI IZBORI

Amerikanci biraju predsjednika, Biden prema anketama vodi u šest odlučujućih država

Foto: EPA

SAD 3. studenog bira predsjednika. Bit će to ili bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden ili trenutni predsjednik SAD-a Donald Trump.

Valja napomenuti kako Trump i Biden nisu jedini službeni kandidati pa će tako Amerikanci moći glasati i za Jo Jorgensen, kandidatkinju Libertarijanske stranke, Howieja Hawkinsa, kandidata Zelene stranke, i još sedam drugih kandidata, ovisno o saveznoj državi u kojoj glasaju - uključujući repera Kanyea Westa. 

>> TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

No, u isto vrijeme su Biden i Trump jedini s realnim šansama za osvajanje izbora.

Posljednji dan kampanje

SAD nema institut izborne šutnje pa je ponedjeljak tako bio zadnji dan kampanje u SAD-u. Joe Biden održao je dva skupa u dvije države, dok ih je Trump održao čak pet.

Donald Trump je danas bio u Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu u kojima je održao pet skupova. 

Biden je pak danas održao skupove u Pennsylvaniji i Ohiju.

Poznati uz kandidate u zadnjem danu kampanje

Kandidati su u posljednjem danu izvlačili zadnje aseve iz rukava kako bi privukli glasače pa su posegnuli i za poznatim osobama koje ih podržavaju. 

Tako je na jednom skupu za Bidena govorio bivši predsjednik SAD-a iz redova demokrata Barack Obama.

Osim toga, uz Bidena je na skupu u Pittsburghu bila i Lady Gaga, dok je njegovu kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Harris podržao pjevač John Legend.

Trumpa je pak podržao kolega političar i pristaša njegove politike Nigel Farage, osnivač stranke Ukip, koja se zalagala za Brexit. 

Trump opisao Bidena kao nekoga tko mrzi Amerikance

"Ovi izbori svode se na jednostavan izbor: želite li da vama vlada arogantna, korumpirana, bezobzirna i sebična politička klasa ili želite da vlada sam američki narod", upitao je Trump gomilu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini. 

Trump je opisao Bidena kao "karijernog političara koji mrzi Amerikance", a sebe nazvao autsajderom koji će ih "braniti kao nitko prije". 

Trump se često naziva političkim autsajderom, iako je u Bijeloj kući zadnje četiri godine.

Biden rekao da je Trump slab

Bivši potpredsjednik i demokratski predsjednički kandidat nazvao je Trumpa slabim i nesposobnim za predsjedničku funkciju. 

"Predsjednik se voli predstavljati kao žilav tip, macho muškarac", rekao je Biden i dodao da su se Trumpovu govoru u UN-u smijali svjetski lideri.

"Donald Trump nije snažan, on je slab. To je predsjednik koji ne samo da ne razumije žrtvu već ne razumije ni hrabrost", dodao je demokrat.

Biden je ponovio svoje planove za jačanje srednje klase, uključujući radničke sindikate te zaštitu pristupa zdravstvenoj skrbi i socijalnoj sigurnosti.

Trump je manje od 24 sata od izbornog dana pozvao birače u nekim ključnim državama da prijevremeno glasaju.

"Dokle god sam na dužnosti, NEBRASKA, MICHIGAN, MINNESOTA i OHIO će rasti sve veći i bolji nego ikad prije! Birališta za rano glasanje zatvaraju se danas u ovim velikim državama i mi vas trebamo da izađete i glasate! Zajedno ćemo PONOVNO UČINITI AMERIKU VELIKOM", tvitao je Trump u ponedjeljak ujutro.

Danas je objavljena nova anketa za odlučujuće države

Objavljena je najnovija anketa za šest odlučujućih država koju je proveo RealClearPolitics:

  • Florida: Biden vodi s 1.4%
  • Pennsylvania: Biden vodi s 4.3%
  • Michigan: Biden vodi s 5.1%
  • Wisconsin: Biden vodi s 6.6%
  • Sjeverna Karolina: Biden vodi s 0.3%
  • Arizona: Biden vodi s 1.2%

Već glasalo preko 95 milijuna Amerikanaca

Na američkim predsjedničkim izborima već je glasalo više od 95 milijuna Amerikanaca u potencijalno najvećem odazivu na američke izbore u suvremenom dobu, objavio je U.S. Elections Projekt sa Sveučilišta Florida,.

Samo dan prije izbornog dana broj prijevremenih glasova jednak je kao 69 posto ukupnog odaziva birača 2016. 
Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016. kada je glasalo 138 milijuna ljudi. Samo 47 milijuna Amerikanaca glasalo je prije izbornog dana prije četiri godine.

Nagli porast glasanja poštom i prijevremenog osobnog glasanja uglavnom je potaknut pandemijom koronavirusa koja je ubila više od 230.000 ljudi u Sjedinjenim Državama i nastavlja se širiti u brojnim saveznim državama.

Predsjednik Donald Trump, kritiziran zbog odgovora na covid-19, zaostaje u nacionalnim anketama za demokratskim izazivačem Joeom Bidenom. Anketa Reuters/Ipsos provedena od 27. do 29. listopada daje Bidenu prednost od 51 naprema 43 posto.

Utrka je svejedno neizvjesna

Utrka je i dalje neizvjesna u ključnim državama za ishod izbora, uključujući Arizonu, Floridu i Sjevernu Karolinu.
Očekuje se da će veliki broj Trumpovih pristaša osobno izaći na izbore 3. studenog nakon što je Trump bez ikakvih dokaza upozorio na izbornu prijevaru zbog povećanog glasanja poštom.

Demokrati su većinom prigrlili rano glasanje, ne samo zbog pandemije već i zbog poteza Trumpove administracije kojima se želi usporiti obrada američke pošte.

Za prebrojavanje glasačkih listića poslanih poštom u nekim će državama biti potrebni dani ili tjedni, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u satima nakon što se zatvore biračka mjesta u utorak navečer. 

Neke države, uključujući Pennsylvaniju, ne počinju s prebrojavanjem glasova koji su pristigli poštom do izbornog dana, zbog čega proces ostaje usporen.

Donald Trump je nekoliko puta bez dokaza ponovio da kod poštanskih glasova ima mjesta za prijevaru, iako izborni stručnjaci kažu da se to rijetko događa na američkim izborima.

Twitter najavio da će označavati tvitove

Twitter je u ponedjeljak objavio da će označiti tvitove određenih računa, uključujući kandidata i njihovih kampanja, koji proglase nečiju pobjedu na američkim izborima prije službene objave rezultata.

Twitter navodi da će upozorenja stavljati samo na račune s više od 100.000 pratitelja i one sa značajnim angažmanom.
Društvene mreže su pod pritiskom da odgovore na dezinformacije povezane s izborima i reagiraju na potencijalno nasilje ili zastrašivanja na biračkim mjestima. 

Twitter je također naveo da će izborne dužnosnike i medije - ABC News, Associated Press, CNN i Fox News - smatrati službenim izvorima rezultata američkih izbora. 

Službeni profili tih medija i dužnosnika na Twitteru neće se označavati, dodala je kompanija. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više