Amerikanci: Proći će mnogo mjeseci prije nego što Abramsi budu isporučeni Ukrajincima

Foto: EPA

GLASNOGOVORNIK američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost danas je za CNN potvrdio da će "proći mnogo mjeseci" prije nego što obećani tenkovi Abrams budu isporučeni Ukrajincima. Unatoč tome, Kirby je najavio da Bidenova administracija "neće gubiti vrijeme", nego će se odmah posvetiti provođenju obuke i podupiranju opskrbnih lanaca kako bi se osiguralo da ukrajinske snage budu spremne za upotrebu tenkova kad oni konačni stignu. 

"Još uvijek radimo na planovima"

Kirby je odbio precizno odgovoriti na pitanje hoće li Abramsi biti isporučeni do kraja godine. "Ne želim biti previše specifičan jer još uvijek radimo na planovima, ali proći će mnogo mjeseci", rekao je. Ipak, najavio je da će tenkovi Leopard biti isporučeni "u kratkom roku". 

Nije htio potvrditi ni nagađanja da američki predsjednik Joe Biden stiže u Europu kako bi obilježio godišnjicu ruske invazije, ali je naglasio da je Biden "u bliskom kontaktu s predsjednikom Zelenskim i da često razgovaraju". "Mislim da je predsjednik spreman otputovati u Ukrajinu u bilo koje prikladno vrijeme, ali trenutno nismo na toj točki", rekao je.
 

Pročitajte više