Amerikanci troše više novca na nuklearno oružje nego tijekom Hladnog rata

IAKO su prošla već dva desetljeća od kraja Hladnog rata, američka vlada sada troši više novca na nuklearne bojne glave nego je to činila tijekom "rata" sa Sovjetskim Savezom.

Dok tvrde kako smanjuju svoj nuklearni arsenal oružja, godišnji proračun za te svrhe raste od doba završetka Hladnog rata. Procjene kažu kako SAD sada godišnje na nuklearni program troši oko 55 milijardi dolara, dok su tijekom Hladnog rata prosječno trošili 35 milijardi dolara, piše Mother Jones.

SAD ima oko 2500 spremnih nuklearnih bombi

Nakon tri mjeseca svoga predsjedničkog mandata, Barack Obama je u travnju 2009. godine kazao kako sanja budućnost svijeta bez nuklearnog oružja. Dvije godine kasnije, SAD ima oko 2500 spremnih nuklearnih bombi.

Prije dva tjedna je SAD razmontirao svoju najsnažniju nuklearnu bombu, B53, koja je bila 600 puta jača od one bačene na japansku Hirošimu krajem Drugog svjetskog rata. Tada je zamjenik američkog ministra energije Dan Poneman kazao da SAD idu u smjeru smanjivanja nuklearnog arsenala.

Prema dogovoru SAD i Rusija moraju smanjiti arsenale na 1500 nuklearnih bombi

No, istina je da čak i ako odustanu od proizvodnje novih nuklearnih bombi, imaju zalihu od 5113 nuklearnih bojnih glava. Od toga u ovom trenutku nije potpuno spremno 2600 bojnih glava, no one se u kratkom vremenu mogu staviti "u funkciju". Prema programu START, koje su potpisale SAD i Rusija, obje države trebaju svoj arsenal aktivnih nuklearnih bombi smanjiti na brojku od 1500.

No, u dokumentu ne piše koliko smiju imati bombi koje se ne mogu odmah koristiti. Amerikanci u planu imaju razmontirati 3000 bojnih glava, a stručnjaci tvrde da će im za to trebati više od 10 godina.

Pročitajte više