Amerikanci uvoze neusporedivo više nego što izvoze - deficit iznosi 351 milijardu dolara

AMERIKANCI uvoze neusporedivi više nego što izvoze - deficit u trgovini robama i uslugama u prvoj polovini ove godine iznosi preko 351 milijardu dolara, priopćilo je ministarstvo trgovine SAD-a.

Taj iznos predstavlja neznatno smanjenje u odnosu na isti period prošle godine i to za 1,9 posto. Deficit u trgovini s Kinom je postigao svoj rekord od 117,46 milijardi dolara, dok je s Japanom pao za 1,1 posto odnosno smanjio se na oko 39 milijardi dolara.

Takva jedva zamjetljiva izvozna-uvozna kolebanja nadmašila su ona koja se tiču američkog uvoza sirove nafte. Deficit s članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) narastao je za 69,2 posto, pa sada iznosi 94,54 milijarde dolara. Takav skok može se zahvaliti rastu cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Američka privreda u prvoj polugodištu 2008. iskazala se jedino u  izvozu automobila, automobilski dijelova i poljoprivrednih proizvoda. Upravo stoga je zabilježen rast ukupnog izvoza za 18,8 posto odnosno izvezeno je roba i usluga u vrijednosti od 932 milijarde dolara.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više