Amnesty International Hrvatske promicat će i u 2003. ljudska prava u Hrvatskoj

AMNESTY International Hrvatske (AIH) u 2003. nastavit će raditi na svojim prioritetnim područjima, među kojima je i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj, zaključeno je na danas održanoj godišnjoj skupštini AIHa na kojoj je obilježeno i deset godina djelovanja te organizacije u Hrvatskoj.

U priopćenju AIH ističe se da će ta organizacija u ovoj godini nastaviti raditi i na međunarodnim standardima ljudskih prava kako na međunarodnoj, tako i na nacionalnoj razini, što se, navodi se, posebice odnosi na nastojanja na lobiranju Republike Hrvatske vezano uz zasjedanje Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN). Dodaje se da je AIH otvorio i web stranice na adresi www.amnesty.hr.

Osim toga, prioritetna područja rada AIH-a ove godine ponovno će biti i proširivanje članstva, skupljanje financijskih sredstava za rad od građanstva, kampanje i akcije u korist žrtava kršenja ljudskih prava diljem svijeta te lobiranje na primjeni Zakona o civilnoj službi i donošenju zakona o azilu.

Na godišnjoj skupštini ocijenjeno je da su, nakon desetljeća djelovanja u Hrvatskoj, porasli i članstvo te raspon djelovanja AIH-a. Pri tomu je posebice istaknuta činjenica da je AIH jedina organizacija u Hrvatskoj koja za svoj rad na zaštiti ljudskih prava ne prima financijska sredstva od Vlade, a što je slučaj i s organizacijama Amnesty Internationala i u drugim zemljama.

Kao uspješne aktivnosti AIH-a u proteklome razdoblju spomenut je dugogodišnji rad na lobiranju za Zakon o civilnoj službi što je rezultiralo donošenjem toga zakona, lobiranje oko zakona o azilu i Međunarodnoga kaznenog suda, početak kampanje protiv kršenja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji te rad sa školama na edukaciji za ljudska prava i osnivanje nekoliko školskih grupa AIH-a.

Amnesty International (AI) međunarodna je, nezavisna, neprofitna i nepolitička organizacija koja radi na zaštiti i promicanju ljudskih prava za što je 1977. ta organizacija dobila Nobelovu nagradu, a 1978. Nagradu UN-a za ljudska prava.

Pročitajte više