Amnesty International: Slovenija mora Romima zajamčiti pravo na pristup vodi

AMNESTY International je u svojem najnovijem izvještaju prozvao Sloveniju zbog toga što mnogim romskim zajednicama nisu zajamčili pristup pitkoj vodi.

AI je izvještaj "Paralelni životi: Romima u Sloveniji uskraćena prava na adekvatno stanovanje i vodu" objavio 16. ožujka, a u njemu je upozorio da iako gotovo 100 posto stanovništva Slovenije ima pristup pitkoj vodi, "mnoge romske zajednice suočavaju s velikim poteškoćama u pribavljanju čak i minimalnih količina vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu".

Romi u Sloveniji čine 0,5 posto stanovništva

"Sustavna diskriminacija mnoge Rome u Sloveniji osuđuje na život bez osnovnih javnih usluga. Njihova cjelokupna egzistencija je ugrožena – počevši od zdravlja, do obrazovanja djece i mogućnosti zapošljavanja", izjavila je programska direktorica AI-ja za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth. Dodaje da slovenska vlada mora poduzeti sve korake kako bi zaustavila diskriminaciju s kojom se Romi suočavaju te osigurati ostvarivanje njihovih prava i zadovoljavanje osnovnih potreba.

AI ističe da Romi u Sloveniji žive od 14. stoljeća te ih danas tamo ima između 7 i 12 tisuća, što je oko 0,5 posto stanovništva. Mnogi Romi nemaju druge mogućnosti osim živjeti u neformalnim naseljima, zbog raširene diskriminacije s kojom se suočavaju kada pokušavaju kupiti ili iznajmiti stambeni prostor.

U dijelovima Slovenije do 30 posto romskih naselja nema pristup pitkoj vodi

"Većina Roma smjestila se na jugoistoku i sjeveroistoku Slovenije. Romi žive i u urbanim područjima, uključujući i glavni grad Ljubljanu. Nezaposlenost Roma u nekim krajevima iznosi i 90 posto. Na jugoistoku zemlje od 20 do 30 posto romskih naselja nema nikakvog pristupa pitkoj vodi", ističu iz AI-ja.

Pročitajte više