ANA TRIŠIĆ-BABIĆ KANDIDAT ZA VELEPOSLANIKA BiH U HRVATSKOJ

Nova veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj po svoj će prilici biti Ana TrišićBabić, koja trenutačno obnaša dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH zadužena za multilateralu, piše u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje".

Nominacija Ane Trišić-Babić za novu diplomatsku dužnost još nije službeno razmatrana na Predsjedništvu BiH, no ovaj list tvrdi kako je ona najozbiljniji kandidat za nasljednika sadašnjeg veleposlanika u Zagrebu Zlatka Dizdarevića, kojemu krajem godine istječe redoviti mandat.

Dizdarevića je na dužnost u Zagrebu imenovala bivša vlada BiH predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) no on je, kao i niz drugih diplomata, ostao na dužnosti i nakon povratka nacionalnih stranaka na vlast.

Ako bude imenovana, Trišić-Babić biti će prvi veleposlanik BiH u Hrvatskoj nebošnjačke nacionalnosti.

U sklopu velike rotacije na ključnim diplomatskim pozicijama i aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Lidija Topić odlazi u inozemstvo. Nju je Predsjedništvo BiH već predložilo za veleposlaničko mjesto u Bruxellesu.

Još nije poznato tko bi mogao zamijeniti Topić na poziciji doministra vanjskih poslova koja "po ključu" pripada predstavniku hrvatskog naroda.

Diplomatsku karijeru trebao bi započeti i dosadašnji dogradonačelnik Mostara Hamdija Jahić, kojemu je ponuđeno mjesto veleposlanika u Australiji.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više