Analitičar: Finska je cijelo vrijeme ulagala u obranu jer graniči s Rusijom

Screenshot: HRT

GOSTI HRT-ove emisije Otvoreno govorili su o tome što znači ulazak Finske u NATO. Također, govorili su o tome što kada u NATO uđe i Švedska te koliko se mijenja sigurnosna i geopolitička situacija.

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Sveučilišta Sjever kazao je da je Finska cijelo vrijeme ulagala u obranu jer je svjesna negativnih iskustava iz povijesti, činjenice da graniči s Rusijom, svih izazova koji se nalaze na Baltičkom moru.

"Finska je stoga nastavila dalje ulagati u svoju sigurnost. Ne treba zaboraviti da Finska ima izuzetno razvijenu tehnologiju", rekao je Akrap u Otvorenom.

"Na sjeveru se mijenja to što će NATO doći na granicu s Rusijom"

Ljubo Runjić, stručnjak za međunarodno pravo i dekan šibenskog veleučilišta, rekao je da je NATO ulaskom Finske u savez dodatno ojačan. 

"Ono što se mijenja na sjeveru je da će NATO doći na granicu s Rusijom. Sankt-Peterburg, drugi po veličini grad u Rusiji, samo je 300-400 km udaljen od granice s NATO-om.

Ono što je najopasnije je razmještanje nuklearnog oružja. To će zasigurno izazvati žestoki odgovor Rusije. Ona je već sada najavila odgovor. Vjerojatno će pomaknuti dio svoje vojske. No što ako dođe do razmještanja nuklearnog oružja?

Ni Moskva nije daleko od finske granice, dakle u dometu balističkih raketa kratkog dometa. Ne treba očekivati da će biti nekakvih sukoba tamo. Dodatno će se smanjiti manevarski prostor Rusije", rekao je Runjić u emisiji Otvoreno.

Pročitajte više