Analiza: Jezivi napad u Moskvi je udarac Putinu koji je Rusima obećao sigurnost

Foto: Profimedia/EPA

Jedva je tjedan dana prošlo otkako je Vladimir Putin na namještenim izborima osigurao svoj peti predsjednički mandat, a Rusija je utonula u nered, piše CNN u analizi posljedica terorističkog napada koji je u petak potresao Rusiju.

Stravičan napad na golemu koncertnu dvoranu i trgovački kompleks Crocus City Hall u blizini Moskve, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, ostavio je za sobom 137 ubijenih i više od 100 ranjenih.

Četvorica muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napad uhićena su u blizini ruske granice s Ukrajinom, rekle su ruske vlasti. Putin je rekao da su planirali prijeći u Ukrajinu. Kijev je zanijekao bilo kakvu vezu s napadom i upozorio da bi ga Rusija mogla iskoristiti kao izgovor za eskalaciju svoje invazije.

Rusija se u zadnje 24 godine Putinove vladavine još nije činila ovako nesigurnom

Zbog straha od novih napada, pojačana je sigurnost na ključnim prometnim čvorištima diljem Rusije. Javni koncerti i sportski događaji su odgođeni. Teško da su to stabilnost i sigurnost koje je ruski predsjednik Vladimir Putin obećavao uoči nedavnih predsjedničkih "izbora".

Prvi čovjek Kremlja godinama se predstavljao kao jedini koji može jamčiti red i sigurnost u toj golemoj i turbulentnoj zemlji. No Rusija se danas čini nesigurnijom i nestabilnijom nego u bilo kojem trenutku u Putinove 24 godine na vlasti, navodi CNN.

Brutalni rat Kremlja u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, skupo je koštao Ruse. Vojska ne objavljuje podatke o žrtvama, ali američke procjene govore da je više od 300.000 Rusa ubijeno ili ozlijeđeno.

Mnogi vojnici mobilizirani prošle godine još uvijek nisu vraćeni s bojišnice, što je izazvalo negodovanje zabrinute rodbine. Kako rat odmiče, među mnogim Rusima raste strah da će se mobilizacija pojačati te poslati još više ljudi u zastrašujući rat u Ukrajini, u kojem Rusi polako napreduju, ali u isto vrijeme bilježe enormne gubitke

Ukrajinski dronovi i ruski partizani

U međuvremenu se nastavljaju udari ukrajinskih bespilotnih letjelica i prekogranični napadi ruskih partizana povezanih s ukrajinskom vojskom. Iako ruske snage trenutno imaju inicijativu na ukrajinskoj fronti, brojni neuspjesi ruskih zapovjednika tijekom rata potaknuli su ljutnju vojnih blogera i tvrdolinijaša, bijesnih na nesposobnost nadležnih.

Prošlogodišnja pobuna Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke skupine Wagner koji je zahtijevao smjenu ruskog vrhovnog zapovjedništva, bila je šokantan izazov bez presedana autoritetu Kremlja. Njegova smrt u misterioznoj zrakoplovnoj nesreći ubrzo nakon toga trajno je uklonila svaku Prigožinovu prijetnju. No mogu se pojaviti i drugi nezadovoljni tvrdolinijaši.

Na isti način nedavna smrt Alekseja Navalnog, najistaknutijeg ruskog oporbenog vođe, trajno je ušutkala glasnog kritičara Kremlja. Ali tisuće koje su prisustvovale njegovom sprovodu u Moskvi, ili koje su izašle glasati protiv Putina na biračkim mjestima zadnjeg dana predsjedničkih izbora, ukazuju na bazu nezadovoljstva.

Amerika upozorila Moskvu na mogući napad, Putin to opisao kao "provokaciju"

Nakon napada u petak fokus je skrenuo na očitu ponovnu pojavu velikih džihadističkih terorističkih napada u Rusiji, koji nisu povezani s ukrajinskim ratom ili domaćim protivljenjem Kremlju.

Da stvari budu još gore za Putina, SAD i druge zapadne vlade početkom ožujka upozorile su da obavještajni podaci sugeriraju takav napad. Američki dužnosnici kažu da su mjesecima obavještavali Rusiju o naznakama napada.

Ali iz nekog razloga Putin je to odlučio ignorirati, opisujući upozorenja kao "provokaciju... da se zastraši i destabilizira njihovo društvo". Možda je to bilo nepovjerenje, budući da su američko-ruski odnosi na tako povijesno niskoj razini. Također je moguće da su američki podaci jednostavno bili previše nejasni.

Ali za vođu koji je Rusima obećao sigurnost i stabilnost veliki napad na ruskom tlu još je snažan udarac.

Pročitajte više