ANALIZA NJEMAČKE ZAKLADE Hrvatska gubi podršku EU, a Bruna Esih je hrvatska Marine Le Pen

Foto: FAH

HRVATSKI ured Zaklade Konrad Adenauer, inače bliske njemačkim demokršćanima, objavio je analitički izvještaj o aktualnoj situaciji na hrvatskoj političkoj sceni, u kojem se bavi sklapanjem koalicije HDZ-a i HNS-a. Izvještaj od 13 stranica pod naslovom “Hrvatska je pronašla put iz krize vlade” potpisuje voditelj zagrebačkog ureda Zaklade Konrad Adenauer dr. Michael A. Lange, a u njemu se odmah na početku ističe da se premijer Andrej Plenković nakon nekoliko mjeseci koalicije s Mostom “našao u istoj situaciji kao prethodnik Orešković”, odnosno dogodila se krize vlade.

Po izvještaju Zaklade Konrad Adenauer, kriza Plenkovićeve vlade došla je zbog optužbi za plagijat kojima je bio izložen njegov ministar obrazovanja Pavo Barišić te zbog ministra financija Zdravka Marića koji je “upetljan u skandal oko Agrokora”. No Plenković je uspio spriječiti da se u Hrvatskoj još jednom izađe na prijevremene parlamentarne izbore, donekle pohvalno se kaže u izvještaju, u kojem se napominje i to da se već od početka ove godine “osjećalo krizno raspoloženje” u koaliciji HDZ-a i Mosta.

Bruna Esih je “hrvatska Marine Le Pen”

Situaciju je zaoštrilo približavanje lokalnih izbora, “jedan od prvih testova politike novog premijera”, a na tim izborima HDZ je ostvario uspjeh. Detaljno se opisuje i kako je Plenković na poziciju predsjednika Sabora postavio “generalnog tajnika stranke” Gordana Jandrokovića te “organizirao novu većinu koja bi potvrdila nove ministre”. No Plenkovićevi manevri nisu naišli na podršku svih u HDZ-u te je iz stranke istupio zastupnik Zlatko Hasanbegović i pridružio se zagrebačkoj listi Brune Esih, a nju se opisuje kao “hrvatsku Marine Le Pen”. Ona je onda polučila dobar rezultat na lokalnim izborima.

“Opozicijski SDP je pak doživio težak izborni poraz na lokalnim izborima i ne samo da je izgubio pet gradova u kojima je bio na vlasti, nego sa svojim gradonačelničkim kandidatima nije ušao u nijedan od važnih drugih krugova izbora, što je njegovu poziciju većeg koalicijskog partnera u nekoj budućoj vladi učinilo manje interesantnim nizu manjih stranaka”, procjenjuje se u izvještaju Zaklade, u kojem se i konstatira da “Mostova kampanja čistih institucija i iskrene politike nije dobila veliku podršku”.

HNS je prirodniji koalicijski partner HDZ-u od Mosta

Ističe se da koalicija s lijevo-liberalnim HNS-om zapravo i nije toliko iznenađujuća te da je ta stranka “za mnoge prirodniji koalicijski partner HDZ-a od Mosta” jer pripada političkoj establišmentu države i želi imati politički utjecaj, a njihov dosadašnji koalicijski partner SDP se nalazio u “teškoj unutarstranačkoj situaciji” nakon odlaska Zorana Milanovića s čela stranke.

Plenkovića se u izvještaju suptilno pohvalilo što je uspio sastaviti novu većinu, a u tome se mogao osloniti i na podršku predsjednice. Pritom je morao prihvatiti “dodatnu komplikaciju iznenađujuće ostavke” ministra vanjskih poslova i političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera, koji je najavio da će se posvetiti demokratizaciji stranke te je izrazio indirektnu kritiku premijerovih poteza.

Navodi se i da je biskup Vlado Košić HDZ-u odrekao pravo da se naziva demokršćanskom strankom zbog koalicije s HNS-om, čija se kvalifikacija “političke prostitucije” opisuje kao “čak i u Hrvatskoj za jednog biskupa neobičan istup”. No Košićev ispad je i indikacija da bi Plenković u budućnosti “mogao imati problema s konzervativno-klerikalnim krugovima bliskim HDZ-u”.

Zbog ignoriranja arbitražne odluke, Hrvatska gubi potporu u Europskoj uniji

Na kraju izvještaja zagrebački ured Zaklade Konrad Adenauer zaključuje da je nova Plenkovićeva vladajuća koalicija zasad donijela Hrvatskoj stabilnost, ali i da se “još jednom pokazalo koliko je u Hrvatskoj postalo teško organizirati parlamentarnu većinu”.

No kritično se gleda na stav Hrvatske da ne prihvati arbitražnu odluku u vezi razgraničenja sa Slovenijom jer zbog toga “nestaje potpora Hrvatskoj u institucijama Europske unije” koje se nadaju da očekivani budući sukobi dviju članica neće izazvati nove komplikacije.

Dodatni izazovi za Plenkovićevu vladu su situacija u Agrokoru koja “dovodi u pitanje dugoročni gospodarski oporavak zemlje” te problemi s Inom, čija je “gospodarska budućnost nejasna”. To nisu teme koje će moći kamuflirati uspješna turistička sezona, zaključuje se u izvještaju.

Pročitajte više