Anemijska tekućina možda sadrži matične stanice

NOVA studija pokazala je da su matične stanice vjerojatno prisutne i u plodovoj vodi, a dokaže li se da se i te stanice mogu razviti u različita tkiva, riješili bi se etički problemi povezani s korištenjem embrionalnih matičnih stanica, piše New Scientist.

Markus Hentschlaeger i njegovi kolege sa Sveučilišta u Beču otkrili su da se u nekim matičnim stanicama iz amnijske tekućine uzete od trudnica tijekom rutinskoga pregleda (amniocenteza) nalazi i vrlo važna bjelančevina Oct-4 koja je potrebna da bi matične stanice embrija ostale trajno "mlade", odnosno da bi se mogle razviti u bilo koju vrstu tkiva. Dodatnim istraživanjima u tim su stanicama pronađene i ostale važne bjelančevine.

Austrijski su znanstvenici ispitali uzorke amnijske tekućine 11 trudnica u 14. tjednu trudnoće. U pet uzoraka pronađen je genetski materijal Oct-4. Stanice u kojima je Oct-4 bio izražen bile su rijetke, ali su ipak postojale, u omjeru 1:200.

Hengtschlaeger misli da će biti potrebne dvije godine istraživanja kako bi se utvrdilo u koje se vrste tkiva mogu pretvoriti matične stanice pronađene u amnijskoj tekućini, iako se iz rezultata preliminarnih ispitivanja već može zaključiti da se iz takvih stanica može razviti živčano tkivo.

Embrionalne matične stanice mogu se razviti u bilo kakvu vrstu tkiva pa mnogi znanstvenici vjeruju da baš one imaju veliki potencijal za liječenje raznih degenerativnih bolesti poput Parkinsonove bolesti. Budući da je najlakši način dobivanja tih stanica uništavanje embrija, u praksi se javljaju mnogi problemi etičke prirode.

"U zemljama u kojima je zabranjeno korištenje embrionalnih matičnih stanica, vjerojatno bi bilo prihvatljivo korištenje matičnih stanica iz amnijske tekućine", misli Arne Sunde, predsjednik Europskog društva za reprodukciju čovjeka i embriologiju, koje je 1. lipnja održalo svoju godišnju skupštinu u Madridu.

Predviđajući da će to u budućnosti biti korisno njihovoj djeci, neki roditelji već sada zahtijevaju zamrzavanje uzoraka krvi i pupkovine njihove novorođene djece, nadajući se da će znanost jednoga dana omogućiti liječenje pomoću matičnih stanica iz toga tkiva.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više