Ankara: Bivši turski premijer Yilmaz pred sudom

TURSKI parlament odobrio je izvođenje pred Visoki sud bivšeg turskog premijera Mesuta Yilmaza. Zajedno s Yilmazom, na optuženičkoj klupi naći će se i trojica njegovih bivših ministara Gunes Taner, Zeki Catan i Cmhur Ersumer.

Zastupnici parlamenta su nakon dvodnevne rasprave i glasovanja gotovo jednodušno došli do zaključka da su bivši premijer Yilmaz i njegova ministarska trojka bili izravno umiješani u kriminalne radnje mita i korupcije. Na njihovu dušu se stavlja nezakonita dodjela državnog zemljišta i malverzacije oko natječaja za izgradnju energetskih objekata.

Zastupnici parlamenta su ustanovili da su Yilmaz i Taner potpuno nezakonito ustupili državno zemljište poslovnom čovjeku Korkmazu Yigitu i pritom ignorirali obavještajne informacije o sumnjivim Yigitovim poslovima.

Yilmaz je omogućio Yigitu da uz potporu državnih banaka kupi Turk banku. Državne banke su izgubile oko 20 milijardi dolara što je dovelo do duboke gospodarske krize u zemlji.

Yigit je, kako je kasnije utvrđeno, bio tijesno povezan s jednim od vođa turskog podzemlja Alattinom Cakacijem koji se tereti za čitavu seriju ubojstava.

Datum suđenja Yilmazu i trojici bivših ministara još nije određen. Očekuje se da bi sudski proces mogao potrajati mjesecima. Vjeruje se da će to pomoći da se na svjetlo dana iznesu još mnoge nepoznate prljavštine turskog političkog i gospodarskog života s kojim je Stranka pravde i razvitka (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana najavila odlučan obračun.

Yilmazova vlada je pala 1998. nakon glasovanja o povjerenju. On je napustio Domoljubnu (Anavatan) stranku 2000. nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima. Stranka nije uspjela prijeći izborni prag od 10 posto.

(Hina) xsk ybs

Pročitajte više