Ankara ističe nacionalistički karakter Tasosa Papadopoulosa

TURSKA je istaknula nacionalizam novog ciparskog predsjednka Tasosa Papadopoulosa, dajući naslutiti da bi njegov izbor mogao imati nepovoljan učinak na pregovore o ponovnom ujedinjenju tog podijeljenog otoka.

´Papadopoulos je u predsjednički ured donio težak teret kao član EOKA (bivše nacionalističke organizacije ciparskih Grka)´, kazao je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Yusuf Buluc.

Ističući da političku ulogu novog predsjednika Cipra ´ide vrlo daleko´, Buluc je kazao da su njegova politička uvjerenja ´poznata´.

Buluc je istaknuo da izbor Papadopoulosa ´odražava svjesni i konkretni izbor´ birača koji se protive ponovnom ujedinjenju Cipra na osnovi mirovnog plana koji je predložio glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Tasos Papadopoulos u više je navrata isticao kritička stajališta u vezi pregovora koje je vlada Nikozije vodila s vlastima na sjeveru otoka.

UN želi da dvije sukobljene ciparske strane do kraja veljače postignu sporazum koji bi omogućio da ujedinjeni otok 2004. godine uđe u Europsku uniju.

Pročitajte više