Istraživanje u Srbiji: Što građani misle o sukobu s Kosovom?

Foto: Hina/EPA

GRAĐANI Srbije podijeljeni su u ocjenama treba li Beograd nastaviti pregovore o normalizaciji odnosa s Prištinom ili ne i njih oko osam posto je za priznavanje neovisnosti Kosova, a sedam posto za povlačenje potpisa Beograda s Bruxelleskog sporazuma iz 2013. kojim je u srpsko-albanskim pregovorima posredovao EU.  

U najnovijem istraživanju agencije Factor plus približno jednak broj ispitanika podupire nastavak dijaloga Beograda i Prištine i prekid tih pregovora sve dok prištinske vlasti ne pristanu formirati  Zajednicu srpskih općina (ZSO), dok je za vojnu intervenciju svaki deseti građanin Srbije.

Oko 36 posto anketiranih je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU-a u Bruxellesu, a 33 posto vjeruje da pregovore treba prekinuti do formiranja Zajednice srpskih općina.

Među ispitanicima oko osam posto izjasnilo se za priznanje neovisnosti Kosova, što službeni Beograd izrijekom odbija,  a sedam posto je za prekid svih pregovora te šest posto anketiranih za povlačenje potpisa Beograda sa Sporazuma.

Istraživanja agencije Factor plus pokazuje da najveći broj ispitanika drži kako bi Srbija trebala povećati svoj utjecaj na tržištu Kosova i "tako uvećati dobit od ekonomske suradnje",  navodi agencija Tanjug, koja je i naručila istraživanje.

Oko 27 posto anketiranih uvjereno je da se ništa ne može učiniti ako Kosovo zadrži trend neovisnosti od Srbije "u političko-pravnom i ekonomskom smislu", a petina sudionika istraživanja sugerira da "Srbija treba jasno definirati svoje imovinsko-pravne zahtjeve" albanskoj strani.

Istodobno, o tim pitanjima svaki deseti građanin nema nikakvo stajalište.

Odnosi Beograda i Prištine pogoršali su se od kraja ožujka kad su prištinske vlasti uhitile direktora ureda Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića i protjerale ga s Kosova.
 
Politički predstavnici kosovskih Srba odlučili su u povodu tog izgreda uskratiti potporu vladi premijera Ramusha Haradinaja te izaći iz kosovske vlade i početkom travnja  formirati zajednicu srpskih općina, priopćeno je poslije sastanka Srpske liste s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je tim povodom sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost ocijenivši da ti događaji na Kosovu predstavljaju teroristički čin kojim su "teroristi odjeveni u policijske uniforme specijalnih postrojbi nepostojeće države Kosovo htjeli pokazati da mogu zauzeti sjever Kosova".

Pročitajte više