Ankete: 75 posto Nijemaca ne vjeruje Bushu

RAT u Iraku negativno se odrazio na ugled Sjedinjenih Američkih Država i predsjednika Georga Busha kod građana Njemačke pa mu čak tri četvrtine Nijemaca ne vjeruje, pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mišljenja što ga je, po nalogu TV postaje RTL i tjednika "Stren", proveo institut Forsa.

Kako proizlazi iz rezultata objavljenih u utorak, 75 posto Nijemaca nema povjerenja u američkog predsjednika, što je 12 posto više nego u posljednjem ispitivanju provedenom početkom 2003.

Veliki stupanj povjerenja u odluke koje donosi predsjednik Bush ima samo 3 posto ispitanih, dok 44 posto ispitanih ima općenito negativno mišljenje o SAD-u.

Više od dvije trećine, 69 posto, smatra da SAD vrše preveliki utjecaj na njemačku politiku, gospodarstvo i kulturu.

Preko polovice ispitanih smatra da će najnoviji skandali oko mučenja iračkih zarobljenika u američkim zatvorima dodatno naškoditi ugledu SAD-a u svijetu te da će pobuditi sumnju u vrijednosti zapadnog društva.

Ugled najvažnijeg njemačkog partnera - Sjedinjenih Država, koje su zbog aktivne uloge u poslijeratnoj Njemačkoj kod njemačkih građana zauzimale posebno mjesto, pao je nakon dolaska Georga Busha na mjesto američkog predsjednika te nesuglasica između Njemačke i SAD-a glede rata u Iraku. Promatrači procjenjuju da bi se situacija mogla promijeniti dolaskom demokratskog predsjednika na vlast.

Pročitajte više