Annan pohvalio Njemačku za organizaciju Svjetskog prvenstva

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pohvalio je u ponedjeljak Njemačku za uspješno organizirano Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je završeno u nedjelju navečer.

"Čitav svijet je promatrao Njemačku i moram reći da je ovo jedno od najboljih prvenstava uopće", rekao je Annan državnoj TV postaji ARD.

Glavni tajnik UN-a, koji je zajedno s njemačkim, francuskim i talijanskim političkim vrhom pratio finalnu utakmicu, oduševljen je gostoljubivošću domaćina i pozitivnom patriotskom atmosferom koja je zahvatila Njemačku.

"Svijet se ne boji njemačkog patriotizma, prijateljski duh se osjeća na svakom koraku", rekao je Annan te zaključio da je Nijemce ovih dana doživio kao "sretan i ujedinjeni narod" .

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je uvjeren da je Njemačka "pozitivno iznenadila" svijet. On je u istoj TV emisiji rekao da je Svjetsko prvenstvo u svijet prenijelo novu sliku Njemačke.

"Predivan proces preobrazbe Nijemaca tijekom prvenstva je pozitivno prihvaćen u ostatku svijeta", zaključio je Steinemeier.

Istodobno je malo stišao euforiju oko "novog njemačkog patriotizma". "Mislim da bi tu trebali biti malo trezveniji i pričekati da euforija oko prvenstva prođe", smatra Steinmeier.

Njemačka je tijekom nogometnog prvenstva ponesena iznenađujućim uspjehom njemačke nogometne reprezentacije, po mišljenju mnogih promatrača, ponovno otkrila patriotizam i nacionalne simbole bez istodobnog straha od buđenja duhova prošlosti.

Pročitajte više