ANTE MARKOVIĆ: MILOŠEVIĆ SE BORIO ZA VELIKU SRBIJU

U nastavku iskaza na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, posljednji premijer SFRJ Ante Marković kazao je u četvrtak kako se Milošević 90tih godina "evidentno borio za veliku Srbiju". L

"Govorio je jedno a radio drugo, govorio je da se bori za Jugoslaviju a bilo je evidentno da se borio za veliku Srbiju, iako to meni osobno nikad nije rekao", rekao je Marković, svjedok optužbe na suđenju Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

"Milošević je bio vladar i imao je apsolutnu kontrolu u Srbiji, sve institucije su mu se pokoravale. Tko bi iznio drugačije stavove ne bi ostao na dužnosti ni 24 sata", rekao je Marković.

Svjedočeći o vojnima djelovanjima '91. opisao je i napad JNA na Sloveniju 26. lipnja, za koju mu se često pripisuje odgovornost. On je ustvrdio kako nije bio ni obaviješten o tome i da kao premijer nije imao nadležnosti nad JNA.

O napadu ga je telefonom obavijestio Milan Kučan a ministar obrane Veljko Kadijević mu je rekao: "pošto smo znali da se nećeš suglasiti nismo te ni pitali". Opisao je i svoj odlazak u Ljubljanu gdje je "spriječio razorno bombardiranje JNA" i širenje rata.

Marković je opisao i sudjelovanje u mirovnim pregovorima u Haagu listopada '91. u vrijeme bombardiranja Dubrovnika i Vukovara.

Na pitanje Miloševiću kako može bombardirati takav grad kao što je Dubrovnik dobio je odgovor da se "Dubrovnik ne bombadira", a kada se obratio bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu on mu je odgovorio "čuo si što je Milošević rekao", kazao je svjedok.

"Tuđmanu nije bilo u interesu da se ne bombardiraju Dubrovnik i Vukovar u svrhu dobivanja argumentata za osmostaljenje", ocijenio je Ante Marković.

U sudnici je opisao i raketiranje Banskih dvora u listopadu '91. u kojem, kako je rekao, pukim slučajem nije ubijen zajedno s Tuđmanom i Stipom Mesićem, tadašnjim članom predsjedništva SFRJ.

Tužitelj je pitao je li njihov sastanak trajao dovoljno dugo da se informacija o njemu pošalje izvan RH i potom pošalju zrakoplovi.

Marković je odgovorio potvrdno, rekavši da je "trajao 4,5 sata i da su poslani najbrži zrakoplovi, vjerojatno MIG-29, koji su precizno ispalili rakete s velike visine od 14 do 15 km".

"Raketa je pogodila blagovaonicu i da smo samo malo dulje ostali na zajedničkom ručku ja ne bih ovdje svjedočio", rekao je Marković.

Govorio je i o Brijunskoj deklaraciji, u koju je unesen njegov prijedlog tromjesečnog moratorija na odluke o osamostaljenju Hrvatske i Slovenije, kako bi u tom razdoblju vlada uvela mjere za sprečavanje rata i krvoprolića. Priznao je da on i vlada nisu uspjeli u tome "najviše zaslugom optuženog".

Govorio je o podjelama u predsjedništvu o budućnosti federacije, rekavši kako je on bio za labavu federaciju dok je optuženi tražio centralizaciju i vjerovao da Europa neće dopustiti raspad zemlje.

Svjedok je potvrdio autentičnost više presretnutih razgovora u kojima optuženi naređuje Radovanu Karadžiću vojne akcije u BiH.

Marković je odgovarao na pitanja tužitelja o odnosima optuženog s vrhom JNA i predsjedništvom, o upadu Srbije u platni sustav, o svom protivljenju srpskoj intervenciji na Kosovu, svojoj sotonizaciji sa srpske i sa hrvatske strane i dramatičnim posljednjim mjesecima u Beogradu kada je "spavao s pištoljem pod jastukom".

Milošević je u kratkom protuispitivanju nastojao dokazati da je Marković donio odluku o intervenciji JNA u Sloveniji, citirajući zapisnik sa sastanka na kojem su to tvrdili on i Milan Kučan.

Marković je odlučno negirao te tvrdnje, navodeći da se u odluci vlade nigdje ne govori o angažiranju JNA i tražeći od Suda zaštitu od Miloševića. "Jesam li optuženik ili svjedok?", pitao je.

Nastavak protuispitivanja bit će zakazan za jedan kasniji datum.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se idućeg utorka.

(Hina) dh rb

Pročitajte više