Antifašisti obilježili osnivanje 6. Slavonskog korpusa: "Ustaše su okaljali Hrvatsku"

Ilustracija: Pixsell/Zeljko Lukunic

Na izletištu u šumskom predjelu Đedovica, nedaleko od Voćina, danas je pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) obilježena 80. godišnjica osnivanja 6. Slavonskog korpusa NOV-a Jugoslavije.

Korpus je osnovan 17. svibnja 1943. u Orljavcu kod Požege, činile su ga partizanske vojne formacije koje su djelovale na prostoru između Save i Drave, rekao je prof. Zoran Jekić.

"Na prostoru između Save i Drave ustanak se razvija bitno sporije u odnosu na druge krajeve Hrvatske zbog toga što je dio hrvatskog stanovništva živio u zabludi da je osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske riješeno hrvatsko pitanje. Ni Srbi se na samim počecima nisu u većem broju uključivali u narodno-oslobodilačku borbu zato što tada još nije bilo masovnih zločina", dodao je Jekić.

"Nikakav revizionizam ne može rehabilitirati nacifašističku i ustašku strahovladu"

Napomenuo je da su, pored Hrvata i Srba, u oružane jedinice pristupili i ostali narodi koji su živjeli na području Slavonije – Mađari, Česi, Talijani i Nijemci. "Na kraju rata 1945. u operativnim i vojno pozadinskim jedinicama korpus je brojao oko 30.700 partizanskih boraca od kojih je 39 kasnije proglašeno narodnim herojima, a 22 je poginulo", kazao je Jekić.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako ovakvim skupovima treba braniti istinu od vrlo agresivnih nasrtaja povijesnog revizionizma.

"Nema slobode govora i iznošenja vlastitog mišljenja kojima bi se mogao opravdati povijesni revizionizam. Nikakav revizionizam ne može rehabilitirati nacifašističku i ustašku strahovladu koja nije imala demokratski legitimitet i teško je okaljala hrvatsko ime", izjavio je Habulin.

Pročitajte više