APN traži podatke o broju građana zainteresiranih za gradnju kuća po pos-u

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zatražila je od jedinica lokalne samouprave da najkasnije do 1. studenoga ove godine na području svog grada ili općine provedu odvojene ankete kako bi se utvrdio interes građana za gradnjom i rekonstrukcijom zgrada i obiteljskih kuća iz programa POS, doznaje se danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. L

Odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o POS-u (lipanj 2004.), javna sredstva predviđena zakonom koriste se i za poticanje gradnje i rekonstrukcije (dogradnje i nadogradnje) zgrada i obiteljskih kuća.

Od jedinica lokalne samouprave APN traži i podatke o stambenim potrebama i interesom za kupnju stanova na području njihova grada, odnosno općine.

Radi zadovoljavanja stambenih potreba i poboljšanja kvalitete stanovanja što većeg broja građana te unapređenja graditeljstva, Zakonom o POS-u sustavno se uređuje organizirana stanogradnja poticana javnim sredstvima.

Nositelj investitorskih poslova izgradnje i prodaje stanova je APN, koja u obavljanju tih poslova posluje prema pravilima poslovanja neprofitnih organizacija, i to u svoje ime, a za račun Republike Hrvatske.

Prema Zakonu o POS-u država za poticanje stanogradnje osigurava financijska sredstva u državnom proračunu i doznačuje ih nositelju investitorskih poslova. Tim sredstvima osigurava se pokriće troškova izgradnje stanova u dijelu koji odgovara visini od 25 posto etalonske cijene građenja po četvornom metru korisne površine.

Zbog provođenja mjera za zadovoljavanje stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja, jedinica lokalne samouprave utvrđuje stambene potrebe i interes za kupnju stanova na svom području, te u skladu s njima i svojim mogućnostima osigurava sredstva za poticanje stanogradnje. Jedinica lokalne samouprave osigurava odgovarajuće građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka, čija ukupna vrijednost sadržana u prodajnoj cijeni četvornog metra stana ne može biti viša od 30 posto etalonske cijene građenja (210 eura).

Novost u POS-u je decentralizacija - što znači da gradovi i općine mogu osnivati agencije za gradnju stanova iz programa poticane stanogradnje, što je do sada mogla isključivo država preko APN-a.

Država trenutno gradi ili priprema izgradnju stanova na 91 lokaciji na području cijele Hravtske. Točnije na 47 lokacija gradi 1900. Za program POS-a država je ove godine izdvojila više od 167 milijuna kuna, što je, navodi Ministarstvo, do sada najveći iznos od početka provođenja programa.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više