Apple bi mogao platiti najveću cijenu za hladni rat Amerike i Kine

Foto: EPA

WALL Street je još uvijek uzdrman Appleovom objavom prošlog tjedna da je prodaja iPhonea u Kini oštro pala tijekom zadnja tri mjeseca prošle godine, piše CNN. A to bi mogao biti tek početak problema za Apple, a posljedično i Wall Street.

Naime, Apple je ovaj neočekivani pad objasnio negativnim efektom koji američko-kineski trgovinski rat, kojeg je započeo Donald Trump, ima na potrošače u Kini, koja je otprije nekoliko godina drugo najveće gospodarstvo na svijetu.

Neki analitičari smatraju da je za to zaslužno i šire ekonomsko usporavanje u Kini, dok drugi ističu sve jaču konkurenciju koju Apple u Kini ima od domaćih proizvođača kao što su Huawei i Xiaomi. 

Ništa od toga nije pogrešno, ali kako pišu CNN-ovi komentatori Paul Triolo i Kevin Allison, postoji dublji problem koji se previđa: američke tvrtke su u sve većoj opasnosti da ih idući val inovacija u Kini izgura s tržišta.

Za razliku od europskih suparnika Nokije i Ericssona, Huawei se odlučio nadmetati na unosnom tržištu skupljih pametnih telefona u Kini, pri čemu je znatan napor posvetio istraživanju i razvoju te marketingu. Huaweijevo tajno oružje u ovom slučaju je HiSilicon, njegovo krilo za dizajn poluvodiča koji pogone mobitele.

Huawei dizajnira dijelove mobitela koji pariraju iPhoneu

HiSilicon je počeo dizajnirati specijalne chipsetove za pametne telefone koji su jedva nešto slabiji ili potpuno pariraju iPhoneu. Usto, Huaweijevi procesori za neuralne mreže koje proizvodi tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) dala je kineskoj tvrtki mogućnost da se natječe u smislu troškova proizvodnje i svojstava mobitela na način koji je bio nezamisliv prije dvije godine. Tu je i još jedan kritičan faktor za Apple: kineski potrošači su usporili s kupovinom najnovijih i najboljih mobitela.

Potrošački ukus je teško mjeriti, ali vjerojatno najveći faktor u usporavanju za Apple je dolazak mobilnih mreža nove generacije, 5G. Kineski proizvođači mobitela, predvođeni Huaweijem, ali uključujući i slabije igrače kao što su OnePlus, Xiaomi i OPPO, planiraju uvesti 5G mobitel ove godine. Apple, s druge strane, neće imati 5G prije 2020.

Ako ste kineski potrošač dubokog džepa, zadnje što želite je ostati u zaostatku s 5G koji će nuditi brzine do 100 puta brže od sadašnjih mreža. Kineski korisnici interneta praktički žive na svojim mobitelima i aplikacijama kao što je WeChat. Stoga će 5G biti presudna stavka pri odluci o kupovini.

Apple kao kolateralna žrtva geopolitičkih tenzija?

A tu je, naravno, i aspekt geopolitike, i to ne samo trgovinskog rata između Kine i SAD-a, već i uhićenje financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, u Kanadi na zahtjev američkih vlasti. Kina je na to, izgleda, odgovorila uhićenjem nekoliko Kanađana, a prema nekim vijestima, kineske tvrtke počele su od svojih zaposlenika tražiti da se prebace s iPhonea na Huawei i kažnjavati ih ako ne poslušaju. Ako Meng bude izručena u SAD s lisicama na rukama ili je na drugi način ponize, reakcije bi mogle postati i puno snažnije.

Huawei će isto tako vjerojatno biti meta novih američkih sankcija i bit će mu zabranjeno prodavati telekomunikacijsku opremu. Washington traži iste sankcije i od svojih saveznika, što bi još više razbjesnilo Peking i Shenzhen. Kineski mediji i korisnici društvenih mreža uskoro bi mogli početi postavljati pitanja zašto je Appleu dozvoljen posao s China Mobileom za prodaju mobitela, a Huawei se gura s američkog tržišta dok se njegova direktorica ponižava uhićenjem u inozemstvu.

Zapadne tvrtke i dalje će imati značajan udio tržišta među kineskom elitom. No mješavina ekonomskih, političkih i tehnoloških sila znači da će Apple i druge visokoprofilne zapadne tvrtke kao što je Tesla trebati zaštititi svoje tržišne niše, suočeni sa sve gorom geopolitičkom situacijom. To neće biti lako. 

Pročitajte više