ARAFAT POZIVA SVIJET DA ZAUSTAVI "VOJNO LUDILO" IZRAELA

Predsjednik palestinske samouprave Jaser Arafat pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da zaustavi "vojno ludilo" Izraela nakon što je u ponedjeljak u izraelskim zračnim napadim u pojasu Gaze živote izgubilo deset osoba.

"Pozivam međunarodnu zajednicu, UN i mirovnu četvorku da hitno djeluju kako bi se zaustavilo ovo vojno ludilo, kojim oni (Izraelci) pokušavaju uništiti našu svetu zemlju i naš narod", izjavio je Arafat maloj skupini novinara u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Desetero Palestinaca, osmero civila i dva islamistička aktivista ubijena su, a više od 70 osoba je ranjeno u pet izraelskih zračnih napada izvršenih u ponedjeljak, dan nakon što su u palestinskom napadu na Zapadnoj obali živote izgubila tri izraelska vojnika.

Palestinski čelnici oštro su osudili najnovije izraelske napade. Palestinski premijer Ahmed Korei kazao je kako ti napadi neće pridonijeti mirovnim naporima, dok je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat optužio izraelskog premijera Ariela Sharona da podriva mirovni proces.

Korei je sa svoje strane zatražio hitno sazivanje Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se "hitno poduzele mjere potrebne za zaštitu Palestinaca i nadziralo djelovanje okupacijske vojske".

Korei je optužio Izrael da "sprečava napore usmjerene ka smirivanju situacije i uvođenju recipročnog prekida vatre".

Ističući kako dijeli "bol i bijes" palestinskog naroda, Korei je obećao da će "zakucati na sva vrata kako bi prisilio Izrael da okonča agresiju".

Sharon je za nasilje ponovno optužio Arafata. On je u ponedjeljak pred izraelskim parlamentom Knessetom kazao da je Arafat "najveća prepreka miru" te da je Izrael odlučan u svojoj namjeri da Arafata makne s vlasti.

Pročitajte više