Arapske zemlje traže rezoluciju Vijeća sigurnosti

ARAPSKE zemlje su u ponedjeljak zatražile da Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o zaustavljanju izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti održanoj na zahtjev arapskih zemalja predstavnik Alžira Abdallah Baali je u njihovo ime rekao da Vijeće treba odmah usvojiti rezoluciju u kojoj bi se zatražilo od Izraela da prekine vojne akcije u Gazi.

Američki veleposlanik pri UN-u John Danforth se međutim usprotivio donošenju rezoluciji rekavši da ona ne vodi provedbi mira nego je samo još jedan korak na putu bez izlaza.

Bez obzira na američko protivljenje arapske zemlje su predložile rezoluciju tražeći da se o njoj glasuje u utorak naglašavajući hitnost situacije stvorene izraelskom akcijom u kojoj je u posljednjih pet dana ubijeno 68 Palestinaca, a stotine ranjeno.

Donošenje rezolucije podržao je stalni palestinski promatrač Nasser Al-Kidwa i pozvao Vijeće sigurnosti da zauzme ozbiljno stajalište i zatraži od Izraela da trajno prekine vojnu agresiju na palestinski teritorij.

Ravan Farhadi, potpredsjednik UN-ovog Odbora za primjenu neotuđivih prava palestinskog naroda upozorio je na nesrazmjernu uporabu sile u Pojasu Gaze i pozvao izraelsku vladu da prekine vojni napad.

Danforth je kritizirao jednostranost predložene arapske rezolucije i rekao da ukoliko Vijeće sigurnosti treba uopće nešto reći onda to treba reći objema stranama.

"Nažalost Ujedinjeni narodi, jednako Opća skupština kao i Vijeće sigurnosti, umjesto da objema stranama narede prekid, djeluje kao protivnik Izraela i navijač za Palestince. To nije put prema miru", rekao je on.

Izrael je kao opravdanje za napad naveo ispaljivanje dvije palestinske rakete iz Gaze u kojima je prošle srijede poginulo dvoje djece u gradu Sderotu.

Izraelski veleposlanik Dan Gillerman je rekao da se Vijeće sigurnosti poziva na akciju ne zbog ubojstava djece već radi obrane njihovih ubojica, optužujući da je u okviru šire palestinske terorističke kampanje na izraelske civile ispaljeno više od 460 raketa Kassam što je dovelo do brojnih žrtava i ozljeda kao i uništavanja.

Pročitajte više