Arapski aktivisti pokreću kampanju protiv rata u Iraku

VIŠE od 160 intelektualaca i arapskih i europskih aktivista pokrenuli su u srijedu u Kairu prosvjedni pokret protiv američkog rata u Iraku, a namjera im je taj pokret proširiti u cijelom svijetu.

Bivši alžirski predsjednik Ahmed ben Bella je na otvorenju dvodnevne konferencije u Kairu, koju je organizirao ´Egipatski narodni odbor za borbu protiv američke agresije u Iraku´, optužio Sjedinjene Države da žele voditi ´novi križarski rat protiv Arapa´.

Oko 160 intelektualaca, arapskih i stranih političara, poput bivšeg pomoćnika glavnog tajnik UN-a Vassilija Safronchuka i bivšeg koordinatora UN-a u Iraku Denisa Hallidaya, sudjeluju na toj konferenciji koja se održava na inicijativu marksističkih aktivista i egipatskih islamista.

Govornici su kritizirali Sjedinjene Države i pozvali na bojkot američkih proizvoda optužujući iračku opoziciju, koja želi održati kongres u Londonu, da su ´izdajice koji su prodali svoju zemlju za šaku dolara´.

Konferencija treba u četvrtak navečer, na završetku svog rada, objaviti ´Proklamaciju Kaira´ protiv rata u Iraku i odrediti program djelovanja za razne arapske zemlje kako bi mu se suprostavile.

Pročitajte više