Arapski i izraelski dužnosnici pozdravljaju mirovni plan

ARAPSKI i izraelski dužnosnici, okupljeni na Euromediteranskom sastanku na Kreti, pozdravili su u ponedjeljak međunarodni mirovni plan koji predviđa uspostavu neovisne palestinske države do 2005. godine.

Dan nakon što je izraelski kabinet službeno prihvatio mirovni plan, sudionici sastanka na Kreti pozdravili su plan kao ostvariv put prema miru.

Plan su sastavile Sjedinjene Države u suradnji s Rusijom, UN-om i Europskom unijom, tzv. Kvartet.

"Na početku smo nove ere na Bliskom istoku", rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Muasher nakon sastanka s izraelskim kolegom Silvanom Shalomom.

Shalom, koji se na marginama skupa sastao i sa svojim kolegama iz Maroka, Tunisa i Egipta, rekao je da su arapske zemlje nakon pada režima Sadama Huseina "hrabrije" te da sada mogu aktivnije pridonijeti miru u regiji.

"Nadam se da će današnji sastanci s arapskim ministrima vanjskih poslova stvoriti bolje ozračje koje će pomoći uvjeravanju Palestinaca da krenu prema miru. Otkako je uklonjena prijetnja Sadama Huseina, arapske su zemlje hrabrije", rekao je Shalom.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je da će Europska unija podržati provedbu plana i zatražio brzo djelovanje.

"Mirovni plan sada treba pokrenuti", rekao je. "On mora biti proveden", naglasio je.

Činjenicu što je Sirija, dugogodišnji neprijatelj Izrela, na sastanak na Kreti poslala svojeg ministra vanjskih poslova, nakon što je osam godina zaredom slala niže rangirana izaslanstva, Solana je ocijenio važnim znakom nade.

"To je znak da stvari kreću nabolje", rekao je Solana.

Pročitajte više