Arapski novinari i al-Jazira osuđuju otmice novinara u Iraku

KATARSKA satelitska postaja Al Jazira osudila je u ponedjeljak otmice i ubijanja novinara u Iraku i zatražila trenutačno oslobađanje dvojice francuskih novinara.

"Postaja Al-Jazira osuđuje ubojstva, otmice i ograničenja kojima su podvrgnuti novinari u Iraku i traži trenutačno oslobađanje otetih novinara", priopćio je ured ravnatelja postaje.

Ovo je prvi put da je ta postaja, koju iračke vlasti optužuju da objavom video snimaka iračkih militanata potiče na nasilje, službeno osudila otmice i ubojstva novinara u Iraku.

Osudama ubojstva i otmica novinara u Iraku pridružili su se i arapski novinari. Osuđujući svako nasilje nad novinarima, Unija arapskih novinara i Sindikat egipatskih novinara zatražili su hitno oslobađanje dvojice francuskih novinara.

Odbor za dijalog između monoteističkih religija s kairskog sveučilišta El-Azhar također je osudio otmicu dvojice Francuza, poručivši da islam jasno osuđuje napade na nedužne.

Christian Chesnot, honorarni suradnik Radio France i Radio France Internationale (RFI) i Georges Malbrunot, posebni izvjestitelj dnevnika Le Figaro i regionalnog dnevnika Ouest-France te suradnik RTL-a, nestali su u Iraku 20. kolovoza.

Otmičari, Islamska vojska u Iraku, njihovo oslobađanje uvjetuje ukidanjem zabrane nošenja islamskoga rupca u francuskim državnim školama. Ista je skupina prošloga tjedna preuzela odgovornost za ubojstvo talijanskog novinara Enza Baldonija.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više