Arbitraža Spaladium arene nastavljena u hotelu Park, svjedočili Jure Šundov i Ljiljana Vučetić

Screenshot: Google Maps

SVJEDOČENJEM Jure Šundova, Kerumovog zamjenika i Ljiljane Vučetić, pročelnice Grada Splita za financije, nastavljena je arbitraža oko Spaladium arene. Banke zbog propalog posla tuže Grad Split za 53 milijuna eura, a danas nije bilo mjesta u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu, već je ročište održano u hotelu Park.

Šundov: Jedino rješenje političko

Šundov je imao već ranije zakazane obveze sa udrugom cestara pa je svjedočio putem Skypea.

"Banke su inzistirale na raskidu ugovora, a ja da sam inzistirao na nastavku gradnje poslovnog tornja. Javnosti je poznato za što sam se ja zalagao. Nastojao sam pronaći nekakvo rješenje za izlazak iz ove neugodne situacije koju smo dobili od prethodne vlasti. Moram reći da vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića nisu pokazale ozbiljnost za rješavanje ovog problema. Jedino rješenje je političko. Vlada mora sjesti sa Gradom, bankama i TPN-om i dogovoriti se. Od ovog suđenja nema ništa", kazao nam je Šundov.

Odluka arbitara do kraja godine

Pročelnica Vučetić nije mogla komentirati ročište jer su je upozorili da je postupak tajan. U rujnu bi se trebale održati završne riječi, nakon toga arbitri imaju dva mjeseca za odluku.

Grad su tužile UniCredit i Erste banke. Bili su kreditori projekta kojeg je ugovorila Vlada Ive Sanadera za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu. Problem je nastao zbog sloma konzorcija koji je gradio arenu, Dalekovoda, IGH i Konstruktora. Nisu sagradili poslovni toranj koji je bio preduvjet rentabilnosti projekta. Grad Split je prestao plaćati najam, TPN je završio u stečaju. Spaladium arena trebala bi se prodavati za 455 milijuna kuna.

 

Pročitajte više