Ariana Kralj: Molili smo tri-četiri puta Hanibala Salvara da odveze iz Gliptoteke svoje djelo

UPRAVITELJICA Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj upozorila je Hanibala Salvara da odveze svoje djelo "Hommage tokarskom stroju" iz Gliptoteke, a ako to ne učini, da će njegovo djelo koje je bilo izloženo na 8. trijenalu hrvatskoga kiparstva od 17. srpnja do 15. rujna 2003., otpremiti na deponij za odlaganje krupnoga otpada.

Hanibal Salvaro u današnjem dopisu ističe kako tim činom upraviteljica Gliptoteke "uvodi umjetničku praksu pretvorbe skulptura u veliki otpad".

"Oko 300 izlagača odvezlo je svoje radove, koji su bili izloženi u Gliptoteci HAZU-a na 8. trijenalu hrvatskoga kiparstva, osim Hanibala Salvara. Molili smo ga tri-četiri puta da odveze svoje djelo, koje u Gliptoteci zauzima mjesto koje nije predviđeno za to djelo, ali on se uvijek oglušio", izjavila je Ariana Kralj, dodavši kako sada Hanibal Salvaro "svoju krivnju hoće prebaciti na drugoga".

Salvaro smatra da njegovo djelo nitko mimo sudskoga pravorijeka nema pravo uništavati i oštećivati ili pak dovesti u stanje da može biti uništeno te napominje kako se tom odlukom "uvodi praksa kulturocida, koja je bez presedana u Hrvatskoj".

"Hommage tokarskom stroju Prvomajska BTR-50", kako podsjeća, nastao je termičkom pretvorbom otpisanoga tokarskog stroja "u skulpturu namijenjenu budućim generacijama".

Pročitajte više