Armenski muzej u Istanbulu

Istanbul je, unutar svojih sedam tvrđava dobio po mnogo čemu jedinstveno povijesnokulturno zdanje u svijetu Armenski muzej.

To zdanje, koje trajno obilježava povijest Armenaca na turskome tlu, otvorili su zajedno turski premijer Recep Tayyip Erdogan i istanbulski armenski patrijarh Mesrob Drugi.

Nalog da se ustanovi Armenski muzej dao je već 1832. otomanski sultan Mahmut Drugi. No, postupni kolaps Osmanskog Carstva i mnogobrojni sukobi u turskom okružju spriječili su otvaranje muzejskog zdanja.

Premijer Erdogan je Armenski muzej nazvao "muzejom humanosti". Drži kako će novootvorena povijesna riznica osvijetliti bogatu tursku prošlost prožetu širokom tolerancijom i uvažavanjem vrijednosti drugih naroda i država.

Armenija je često optuživala Tursku za genocid i progon Armenaca s turskog tla. Te optužbe su i danas zapreka na putu punog normaliziranja tursko-armenskih odnosa.

Službena Ankara je odlučno opovrgavala optužbe o tome da su osmanlijske snage počinile genocid nad armenskim pučanstvom. Turska je istodobno odbacivala optužbe o golemom broju armenskih žrtava, dok je međusobne sukobe pripisivala vrlo složenim i burnim povijesnim okolnostima.

(Hina)xsk ybs

Pročitajte više