Armitage: SAD "neće zaboraviti" Afganistan

SJEDINJENE Države "neće zaboraviti Afganistan", izjavio je u petak u Kabulu zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage za posjeta afganistanskom glavnom gradu.

"Predsjednik George W. Bush me tražio da dođem u Afganistan kako bih naglasio da Sjedinjene Države, iako trenutačno zauzete u Iraku, neće zaboraviti da su odgovorne za Afganistan i da smo sposobni obavljati dvije stvari istodobno", rekao je Armitage na konferenciji za novinare.

Stigavši tijekom jutra iz Pakistana u vojnu američku bazu Bagram (40 km sjeverno od Kabula) Armitage je u Kabulu razgovarao s predsjednikom Hamidom Karzaijem te s ministrom vanjskih poslova Abdullahom Abdullahom.

"Razgovarali smo o stanju na granici s Pakistanom, moramo svi činiti više kako bismo se konačno riješili talibana", rekao je Armitage.

Amerikanci su pozorno saslušali izvješće Lakdhara Brahimija pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je Armitage.

Brahimi, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu, početkom tjedna je izrazio zabrinutost "zbog pogoršanja sigurnosti" u Afganistanu te zatražio Vijeće sigurnosti "da ozbiljno razmisli o međunarodnim mjerama" koje bi popravile to stanje.

Pročitajte više