Aržano: Obilježena obljetnica pogibije redarstvenika Josipa Jovića

U ARŽANU, rodnom mjestu prve žrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, danas je obilježena 13. obljetnica njegove pogibije na Plitvicama za Uskrs 1991.

Polaganjem vijenaca na grob Josipu Joviću počast su osim članova obitelji odala mnogobrojna izaslanstva: MUP-a, PU-a i Splitsko-dalmatinske županije, Općine Ciste Provo, gradova Splita i Imotskog, Nezavisnog sindikata policije, udruga dragovoljaca "Tigar 91." i BATT - Split te Sportske udruge "Josip Jović".

Misu u župnoj crkvi u Aržanu predvodio je generalni vikar vojnog ordinarijata don Josip Šantić koji je u propovijedi istaknuo kako se u povijesti uvijek krvlju gradilo nešto novo, pa je tako i Josip Jović svojom krvlju zajedno s ostalim palim braniteljima sagradio novu Hrvatsku. "Na žalost", poručio je don Josip, "danas oni koji su mogli spriječiti njegovu pogibiju i tragediju Vukovara, Škabrnje..., sude hrvatskim generalima, a preko njih i našoj svetinji - Domovinskom ratu i njegovu simbolu Josipu Joviću."

Učenici mjesne osnovne škole izveli su u školskom predvorju svečanu akademiju kojoj su nazočila sva izaslanstva.

Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991., kad su se na Plitvicama sukobile hrvatske snage sa srpskim teroristima i pripadnicima "krajinske milicije".

Obljetnica Jovićeve pogibije obilježit će se i u četvrtak, 1. travnja, na Plitvicama.

Pročitajte više