Ashdown najavio moguće sankcije protiv Republike Srpske

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown najavio je u petak moguće sankcije protiv vlasti Republike Srpske, ako BiH na sastanku ministara Sjevernoatlantskoga Saveza 9. prosinca ne bude pozvana pristupiti NATOvu Partnerstvu za mir zbog nesuradnje vlasti manjeg BiH entiteta s Međunarodnim sudom u Hagu (ICTY).

Ashdown je to objavio na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

"Upravni odbor je još jednom izrazio jasno stajalište da će nastavak nezadovoljavajućeg stupnja suradnje vlasti BiH, a posebno onih u Republici Srpskoj, s Haaškim tribunalom obustaviti napredak na polju euroatlantskih integracija", rekao je Ashdown. "Ako mala skupina pojedinaca i dalje bude zapreka građanima BiH u ostvarenju njihove budućnosti u Europi, bit će potrebno poduzeti daljnje mjere", dodao je Ashdown odbijajući otkriti kakve bi mjere mogao poduzeti jer to ovisi o stajalištima ministara NATO-a.

"Nikad ne nagađam dok ne dođe do konkretne situacije", komentirao je uporne novinarske upite hoće li kazniti Republiku Srpsku, njezine čelnike ili institucije.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja PIC-u se obratila i glavna tužiteljica Haškoga tribunala Carla del Ponte izrazivši nezadovoljstvo nesuradnjom Republike Srpske s ICTY-em devet godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Ashdown koji odnedavno obnaša i dužnost posebnog izaslanika Europske komisije u BiH, rekao je kako očekuje da će u zemlji doći do ujedinjenja policije koja je trenutačno podijeljena po entitetima. PIC je zatražio i bržu uspostavu vlasti u Mostaru nakon provedenih općinskih izbora u listopadu ove godine.

(Hina) xzkre ydgk

Pročitajte više