ASHDOWN TRAŽI REFORMU POLICIJSKIH SNAGA U BIH

Bosna i Hercegovina mora pojačati borbu protiv kriminala ako želi da njezini državljani bez viza putuju u zemlje Europske unije i regije, rekao je u subotu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown. L

Ashdown je poručio da će stanovnici BiH morati sam odlučiti, upitavši se pritom: "Je li 11 policijskih snaga najbolji način? Jesu li 13 ministarstava unutarnjih poslova i 11 policijskih načelnika najbolji način?".

Ako se policijske snage ne organiziraju, BiH će imati slabije izglede da izbori priželjkivani bezvizni režim za svoje državljane, upozorio je Ashdown.

Ashdown je u grčkom ljetovalištu Porto Carrasu, stotinjak kilometara udaljenom od Soluna, nazočio summitu EU i pet zemalja zapadnog Balkana.

EU je u deklaraciji priznala važnost liberalizacije viznog režima za navedene države. Ipak, upozorila je, "napredak ovisi o provedbi reformi u područjima kao što su jačanje vladavine prava, borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i ilegalne migracije te jačanju administrativnih sposobnosti u pograničnoj kontroli i sigurnosti dokumenata".

Pročitajte više