Assange: WikiLeaksovo objavljivanje depeša pridonijelo je nemirima u arapskim zemljama

OBJAVLJIVANJE američkih diplomatskih depeša pridonijelo je nemirima u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, rekao je jučer suosnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Assange je uzburkao diplomatski svijet objavivši tisuće tajnih depeša američkih veleposlanstava, a sada tvrdi da je taj čin pokazao nekim totalitarnim državama da se ne mogu osloniti na američku potporu ako prosvjednicima uzvrate vojnom silom. Tvrdi da je Zapadu na taj način otežano podržavanje dugotrajnih arapskih režima.

"Prepiska o stanju u Tunisu je jasno pokazivala da će SAD, ako vojska okrene leđa predsjedniku, stati na stranu vojske. To je zasigurno utjecalo i na susjedne zemlje koje su zaključile da će politika prema njima biti ista", rekao je.

Dodao je da je, kako su se nemiri širili, WikiLeaks objavljivao dokumente o čelnicima Egipta, Libije i Bahreina "najbrže što je bilo moguće". "Depeše nisu objavljene zato da bi građani tih zemalja doznali što se događa, jer je veći dio njih to već znao, već zato da se Zapadu onemogući podupiranje totalitarnih vođa", rekao je.

Objasnio je to na konkretnom primjeru donedavng egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, rekavši da su depeše o bivšem šefu obavještajne službe i potpredsjedniku Omaru Sulejmanu spriječile SAD da javno istupi i podrži Mubarakov režim. Assange je predavanje održao pred 800 studenata Sveučilišta Cambridge.

Pročitajte više