Astronomi uočili ponavljajući radiosignal, doveo ih do egzoplaneta veličine Zemlje

Ilustracija: NASA

ASTRONOMI su detektirali ponavljajući radiosignal koji dolazi s egzoplaneta i zvijezde oko koje kruži. Ovaj sustav je od nas udaljen 12 svjetlosnih godina, a signal ukazuje na to da bi planet veličine Zemlje mogao imati magnetsko polje, a možda čak i atmosferu. 

Naime, Zemljino magnetsko polje štiti atmosferu odbijajući energetske čestice i plazmu koje dolaze sa Sunca. Ako pronađemo atmosfere oko planeta koji se nalaze izvan našeg Sunčevog sustava, to bi značilo da u svemiru postoje i drugi svjetovi koji mogu podržavati razvoj života.  

Znanstvenici su primijetili jake radiovalove koji dolaze sa zvijezde YZ Ceti i stjenovitog egzoplaneta koji kruži oko nje, nazvanog YZ Ceti b. Vjeruju da je taj signal nastao zbog interakcije između magnetskog polja planeta i zvijezde. 

Kako nastaju jaki radiovalovi? 

Da bi se radiovalovi mogli detektirati sa Zemlje, moraju biti vrlo jaki, rekli su astronomi. "Hoće li planet imati atmosferu ili neće, može ovisiti o tome ima li jako magnetsko polje", rekao je astrofizičar Sebastian Pineda sa Sveučilišta Colorado Boulder u SAD-u, a prenosi CNN

Znanstvenici su već ranije otkrili magnetska polja na egzoplanetima slične veličine kao Jupiter, najveći planet u našem Sunčevom sustavu. No, mnogo je teže pronaći magnetska polja na manjim planetima, veličine Zemlje. 

"Tražimo planete koji su jako blizu svojih zvijezda i slične veličine kao Zemlja. Ti planeti su preblizu svojim zvijezdama da bismo na njima mogli živjeti, ali upravo se zbog te pozicije na neki način moraju probijati kroz gomilu stvari koje dolaze sa zvijezde", rekla je astronomkinja Jackie Villadsen sa Sveučilišta Bucknell u SAD-u. 

"Ako planet ima magnetsko polje i prođe kroz dovoljno materijala sa zvijezde, to će uzrokovati da ona emitira snažne radiovalove", dodala je. 

Aurora na zvijezdi 

Egzoplanet YZ Ceti b u samo dva zemaljska dana napravi krug oko svoje zvijezde. Za usporedbu, u našem Sunčevom sustavu najkraću orbitu ima Merkur kojem je potrebno 88 dana da obiđe Sunce. Dok YZ Ceti b orbitira oko svoje zvijezde, njena plazma se sudara s magnetskim poljem planeta, a zatim odbija i stupa u interakciju s magnetskim poljem zvijezde.  

Sve te energetske reakcije stvaraju i oslobađaju jake radiovalove koji se mogu detektirati sa Zemlje. Zanimljiva informacija je to da znanstvenici pretpostavljaju kako interakcije između YZ Ceti i njenog planeta stvaraju auroru, ali ne na egzoplanetu, već na zvijezdi. 

"Mi zapravo vidimo auroru na zvijezdi - to je zapravo taj radiosignal. Ako ovaj planet ima atmosferu, i na njemu bi trebalo biti polarne svjetlosti", objasnio je Pineda. Znanstvenici smatraju da je YZ Ceti b najbolji do sada uočeni kandidat za stjenoviti egzoplanet s magnetskim poljem. "To bi stvarno moglo biti to. Ali mislim da će biti potrebno mnogo dodatnog istraživanja da se to potvrdi", kazala je Villadsen.  

Istraživanje naziva Coherent radio bursts from known M-dwarf planet-host YZ Ceti objavljeno je u časopisu Nature Astronomy. 

Pročitajte više