Australija jača sigurosne mjere oko svojih obala

AUSTRALIJA planira pojačati sigurnosne mjere uz obalu na području južno od Novog Zelanda pa sve na sjeveru do Indonezije.

Prema planovima koje je otkrio australski premijer John Howard a s ciljem zaštite od mogućih terorističkih napada, brodovi koji plove prema Australiji mogu biti presretnuti u bilo koje vrijeme ako se budu nalazili unutar 1.000 nautičkih milja sigurnosne mreže.

Ova je vijest uslijedila nakon što se u lokalnim medijima otkrilo da je jednom naftnom tankeru bilo naređeno da ostane izvan luke Sydney prošle godine jer su se vlasti bojale da bi mogao biti iskorišten za teroristički napad.

"Ovo je samo način način da se dvostruko provjeri da znate tko dolazi u ovu zemlju i kojim poslom", rekao je Howard za australski radio.

No, profesor međunarodnog prava na sveučilištu Sydneya Don Rothwell upozorava da bi se Australija mogla suočiti s međunarodnim prosvjedima protiv tog plana jer se on kosi s međunarodnim pomorskim zakonom.

"A ako predlože da pojačaju tu zonu unutar pomorskih zona naših susjeda to bi se moglo smatrati neprijateljskim činom", kazao je Rothwell.

Pročitajte više