Australka Cathy Freeman veleposlanica H.C. Andersena

AUSTRALSKU atletičarku Cathy Freeman, olimpijsku pobjednicu na 400 metara iz Sydneyja 2000., danski je prijestolonasljednik Frederik imenovao veleposlanicom danskog pripovjedača Hansa Christiana Andersena, priopćio je u utorak odbor za organizaciju 200. obljetnice piščeva rođenja koja će se obilježiti 2005. godine.

Prijestolonasljednik koji je i sam zaručen s Australkom iz Tasmanije Mary Donaldson, s kojom se upoznao na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000., predao je naslov i odličje aboridžinskoj trkačici na svečanosti koja je u ponedjeljak organizirana u kopenhaškoj gradskoj vijećnici.

"Životna priča Cathy Freeman i dalje će nam biti nadahnuće poput Andersenovih priča "Snjeguljica" i "Mala sirena", kazao je sin kraljice Margarete.

"Kao i Andersen, počela je ni iz čega i na sveopće iznenađenje postala jedna od najvećih športašica svojeg doba. Zato je upravo Cathy Freeman najzaslužnija da ponese naslov veleposlanice H. C. Andersena", kazao je on.

Ova 30-godišnja trkačica deveti je Andersenov veleposlanik, među kojima je i brazilska nogometna zvijezda Pele.

Zadaća je veleposlanika da promiču djelo danskog pripovjedača na velikim svečanostima koje će se organizirati 2005., u prigodi 200. obljetnice piščeva rođenja.

Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu, a točno mjesto rođenja nije poznato. Njegov otac, siromašni postolar, i majka, pralja, pronašli su stalno mjesto boravka tek dvije godine nakon rođenja sina.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više