Australske vlasti potvrdile da predaju hrvatsku žalbu na odluku o neizručenju Vasiljkovića

GLASNOGOVORNIK australskog ministra unutrašnjih poslova Brendana O`Connora rekao je za The Australian kako je australska vlada tražila posebno dopuštenje za ulaganje hrvatske žalbe na presudu Saveznoga suda, prema kojoj je poništena odluka o izručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj "jer mu se ondje neće pravedno suditi".

"Čim tajništvo Vrhovnog suda jutros otvori svoja vrata, uložit ćemo žalbu", rekao je O`Connorov glasnogovornik. Ovog se puta tako ne bi trebala ponoviti situacija kao u slučaju žalbe na odluku o puštanju Vasiljkovića na slobodu, kad je Hrvatska navodno na vrijeme poslala svu potrebnu dokumentaciju, ali australski državni odvjetnik Robert McClellend nije uložio žalbu.

Podsjetimo, suci australskog Saveznog suda su 2. rujna ove godine uvažili Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju jer su zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se u Hrvatskoj sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin! Štoviše, kako prenose australski mediji, Vijeće sudaca zaključilo je da postoji velika mogućnost da bi Kapetan Dragan mogao biti "kažnjen i zatvoren u Hrvatskoj samo zbog svoje nacionalnosti".

Kapetan Dragan je iz zatvora Parklea u Sydneyu pušten 4. rujna, nakon što je u pritvoru proveo više od tri i pol godine. Po izlasku iz pritvora je rekao da je "zgrožen načinom kako se prema njemu postupalo", ali je i pohvalio australski pravosudni sustav koji ga je oslobodio. Pred zatvorom su Vasiljkovića dočekali poklonici iz organizacije "Srbi za pravdu" koji su u svom današnjem priopćenju naveli kako Australija mora revidirati svoje ekstradicijske zakone: "Treba ozbiljno razmotriti ekstradicijske zakone i odredbe kako bi se osiguralo da australski državljani ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato što ih neka strana zemlja, koja može biti vođena otvorenom nacionalnom diskriminacijom, želi ispitati o nekom slučaju".

Zapovjednik srpskih paravojnih jedinica za vrijeme Domovinskog rata, Dragan Vasiljković, u Sydneyu je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. godine i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao zapovjednik paravojne postrojbe, protivno Ženevskoj konvenciji, u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Pročitajte više