Australski stručnjak: Mislili ste da je Yasi razoran? Još ništa niste vidjeli

NAKON što je ciklona Yasi jučer prošla obalom Australije i ostavila veliku štetu, no nije bilo žrtava, savjetnik australske vlade za globalno zatopljenje Ros Garnaut upozorio je da im dolaze još jače katastrofe.

"Još niste vidjeli ništa", kazao je danas Garnaut i upozorio da ih čekaju nove poplave i oluje. Profesor tvrdi kako će klimatske promjene koje donosi globalno zatopljenje povećati mogućnost nevremena te donijeti još veće prirodne katastrofe. Direktno nije optužio globalno zatopljenje za velike štete koje su nastale u poplavama u Queenslandu te od ciklone Yasi.

"Još niste vidjeli ništa"

No, kaže da teoriju o klimatskom zatopljenju podupiru studije o višim temperaturama i većem broju snažnih oluja u sjevernom Atlantiku, a vjerojatno će se ista stvar dogoditi i u Australiji, pišu australski mediji. "Ako tvrdimo da sada vidimo intenzivnije mijenjanje vremena, još niste vidjeli ništa", kazao je Garnaut, koji je ekonomist i ne voli da ga se zove klimatskim znanstvenikom.

Nova verzija njegova izvještaja o globalnom zatopljenju, koju je objavio 2008. godine, će se pojaviti ovih dana. "Ekstremni klimatski događaji su postali snažniji", napisao je u novom izvještaju, pišu australski mediji.

Pročitajte više