AUSTRIJSKA GOSPODARSKA KOMORA: HRVATSKA U EU 2007. GODINE

Austrijska savezna gospodarska komora podupire pristup Hrvatske u EU zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, rekao je njezin predsjednik Christoph Leitl na konferenciji za novinstvo u utorak u Beču koju je održao zajedno s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem na gospodarskoj manifestaciji "Hrvatski dan".



"Gospodarstvo je najvažniji motor za hrvatsko vozilo na putu prema EU i htjeli bi da što prije stigne u Bruxelles kako bi bili zajedno na velikom ujedinjenom europskom gospodarskom prostoru", rekao je Leitl i dodao je da je Hrvatska važan gospodarski partner Austriji te da je vidi kao faktor socijalne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Izrazio je veliko zadovoljstvo odličnim bilateralnim gospodarskim odnosima i nadu u daljnje unapređenje suradnje u turizmu. Austrijski ulagači imaju šanse ulagati u hrvatski financijski sektor, građevinarstvo, isporuku građevinskog materijala, usluge zaštite čovjekova okoliša, telekomunikacije, malo i srednje poduzetništvo, medije i slično, rekao je Leitl.

Od 10 milijardi američkih dolara stranih ulaganja u Hrvatskoj, 30 posto dolazi iz Austrije što tu zemlju svrstava na prvo mjesto među izravnim stranim investitorima.

Austrija i Hrvatska imaju izuzetne odnose bez otvorenih pitanja, a robna razmjena bi do kraja ove godine mogla dostići do dvije milijarde eura, rekao je ministar Vukelić.

"Želja nam je unaprijediti gospodarsku suradnju, prije svega ulaganja u razvoj proizvodnje sa ciljem izjednačavanja robne razmjene tj. povećavanje hrvatskog izvoza u Austriju", rekao je Vukelić i najavio ublažavanje administrativnih mjera kako bi se pojačala strana ulaganja. Pozvao je potencijalne ulagače na daljnje investiranje posebice u proizvodnju što će, prema njegovim riječima, doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija Marija Pejčinović-Burić naglasila je da je glavni cilj Vlade da Hrvatska do 2007. ispuni zahtjeve za ulazak u EU i u tom smislu pojačano radi na ispunjenju kopenhagenških kriterija i prilagodbe europskom zakonodavstvu i standardima.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević rekao je da postoji velika želja dovesti u Hrvatsku strateške partnere koji bi investirali u osam kombinata, a koji će moći koristiti i intelektualni potencijal koji postoji u Hrvatskoj za primjerice proizvodnju hrane, koristeći modernu biotehnologio i bioproizvodnju.

"Hrvatski dan" u organizirali su austrijska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beču, a radi se o prigodi za izravni dogovor hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika o budućoj poslovnoj suradnji. Na skupu je sudjelovalo oko 150 austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika.



(Hina) xspđ ydj

Pročitajte više